Uitspraken van Georges-Louis Bouchez (MR) over aanval op Hezbollah zorgen voor commotie in de Kamer

Voorzitter en federaal parlementslid Georges-Louis Bouchez (MR) ligt onder vuur over uitspraken die hij deed over de aanval die Israël uitvoerde op Hezbollah-strijders. Bouchez verdedigde zijn standpunt vurig in de Kamer.


Key takeaways

  • De uitspraken van Bouchez over Hezbollah lokken verontwaardigde reacties uit in de Kamer.
  • Wanneer Bouchez ertegenin gaat, laait de discussie hevig op. De zitting wordt even stilgelegd.
  • Het standpunt van de regering is dat het geweld “van de twee kanten” komt. België roept op tot een staakt-het-vuren.

Wat voorafging: Georges-Louis Bouchez had de aanval waarbij beepers en walkietalkies van Hezbollah-strijders ontploften, “geniaal” genoemd.

  • Andere politici hadden de uitspraken van Bouchez al veroordeeld. Zo noemde Groen-covoorzitter Nadia Naji ze “degoutant” en had Brussels parlementslid Jamal Ikazban (PS) het over het “goedpraten van oorlogsmisdaden”.
  • Bouchez verdedigde zich nadien op X. Enerzijds had hij het over “steun en totale solidariteit” aan “de Palestijnse, Israëlische en Libanese bevolking en al diegenen in de regio die het slachtoffer zijn van fanatisme aan alle kanten”. Anderzijds bleef hij achter zijn uitspraken staan: “Het is volstrekt legitiem om de terroristen van Hamas en Hezbollah te neutraliseren. Daarom maakte de beepers-operatie het mogelijk om de terroristen veel preciezer aan te pakken dan met lukrake bombardementen”.

In het nieuws: Het debat in de Kamer ging verder over het onderwerp.

  • Rajae Maouane (Ecolo) trok in de aanval: “Het is niet geniaal. Het is een oorlogsmisdaad”. “Als het ingaat tegen het internationaal recht, is het niet geniaal, maar een oorlogsmisdaad”, klonk het dan weer bij Christophe Lacroix (PS). Ook Peter Mertens (PVDA) kantte zich tegen de uitspraken van Bouchez.
  • Eigenlijk was het de bedoeling dat minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) vragen zou beantwoorden, maar Bouchez voelde zich genoodzaakt om zich wederom te verdedigen. De MR-voorzitter zei iets vanaf zijn plaats, maar omdat zijn microfoon uitstond, is het niet duidelijk wat hij precies zei.
  • Dat de reactie niet naar de zin was van de partijen die kritiek hadden, werd wél duidelijk. Er ontstond een luide discussie tussen PVDA, Groen, Ecolo en MR. Daarbij liepen zowel Bouchez als fractieleider Stefaan Van Hecke (Groen) naar voren om hun beklag te doen bij Kamervoorzitter Peter De Roover (N-VA). De tussenkomsten moesten even stopgezet worden, meldt De Standaard.
  • Lahbib kon vervolgens een reactie geven vanuit de regering. Het geweld “komt van de twee kanten”, zei ze. De ontslagnemende regering-De Croo pleit voor een staakt-het-vuren, de vrijlating van alle gijzelaars en vredesgesprekken, gaf Lahbib aan.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.