Zwitserse nucleaire bunker beveiligt miljoenen aan Bitcoin met ongeëvenaarde veiligheidsmaatregelen


Key takeaways

  • De beveiligde Bitcoin-kluis van Xapo Bank is ondergebracht in een Zwitserse nucleaire bunker en maakt gebruik van MPC-scherven (multiparty computation) voor ongeëvenaarde beveiliging.
  • De faciliteit heeft een kluisdeur van zes ton, netvliesscans en biometrische identificatie om alleen geautoriseerd personeel toegang te verlenen.
  • Xapo Bank is in 2023 overgestapt van ondertekening met meerdere handtekeningen naar MPC-technologie, waardoor de bescherming van de Bitcoin-tegoeden verder wordt verbeterd.

Een Zwitserse nucleaire bunker midden in de Alpen bewaakt een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin, waarbij gebruik wordt gemaakt van MPC-scherven (multiparty computation) voor ongeëvenaarde beveiliging. Deze faciliteit dient als thuisbasis voor Xapo Bank, een van ’s werelds baanbrekende Bitcoin-banken.

De reis naar deze beveiligde kluis begint met een helikoptervlucht naar een afgelegen landingsbaan vlakbij de ingang van de bunker. Bezoekers worden geïnstrueerd om hun smartphones af te geven, die in kooien van Faraday worden geplaatst om digitale sporen te voorkomen en ervoor te zorgen dat locatiegegevens niet traceerbaar zijn. Een reeks strenge veiligheidscontroles wacht op degenen die de faciliteit willen betreden. Na identiteitscontrole en een fouillering ontvangen bezoekers magnetische kaarten die nodig zijn voor toegang tot verschillende punten in het complex.

Veiligheidsmaatregelen

De meest formidabele barrière is een zes ton zware kluisdeur die zelfs een nucleaire ontploffing kan weerstaan. Alleen geautoriseerd personeel met netvliesscans en voortdurend bijgewerkte codes heeft toegang tot deze beveiligde doorgang. Verdere veiligheidsmaatregelen zijn onder andere een omheining met kogelvrij glas, die het gewicht en de lengte van bezoekers controleert voordat ze toegang krijgen via biometrische identificatie. Een tunnel van blootliggende rotsen die dieper de berg in leidt, verhoogt de veiligheid door nog een laag fysieke bescherming toe te voegen.

In dit ingewikkelde labyrint bevindt zich de kluis van de Xapo Bank, die alleen toegankelijk is voor een selecte groep personen, waaronder Andrew Mannoukas, hoofd informatiebeveiliging van Xapo. De kluis bevat MPC-shards, cruciale onderdelen voor het beheer van de Bitcoin-tegoeden van Xapo Bank. Deze shards zijn wereldwijd strategisch verdeeld over geheime locaties, zodat geen enkele entiteit de volledige privésleutel kan controleren.

Geavanceerde functies

Xapo’s bunker beschikt over een reeks geavanceerde functies, waaronder twee dieselgeneratoren van een megawatt die back-up stroom leveren in geval van stroomuitval en een ingewikkeld HEPA luchtfiltersysteem dat giftige stoffen en radioactieve deeltjes uit de lucht kan verwijderen. Daarnaast maakt de faciliteit gebruik van een ondergronds meer voor het koelen van serverruimtes en nutsvoorzieningen, waardoor er geen energie-intensieve luchtkoelsystemen nodig zijn.

In de jaren tachtig werd een voorziening opgezet in samenwerking met de Zwitserse luchtmacht. De eigenaar van de bunker, wiens identiteit vertrouwelijk blijft om de veiligheid van de locatie te beschermen, kocht de installatie. Oorspronkelijk ontworpen voor nucleaire weerstand, herbergt het nu verschillende infrastructuur, goederen en activa, waaronder de beveiligde Bitcoin-kluis van Xapo Bank.

Xapo’s toewijding aan veiligheid

Xapo’s toewijding aan veiligheid blijkt uit hun voortdurende investeringen in geavanceerde technologieën. De bank is in 2023 overgestapt van ondertekening met meerdere handtekeningen naar MPC-technologie, waardoor de bescherming van de Bitcoin-tegoeden verder is verbeterd. Deze nieuwe aanpak elimineert het risico van het blootleggen van privésleutels en biedt een extra beveiligingslaag.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.