De Israëlische luchtmacht belooft Iraanse wapenleveranties aan Hezbollah te verstoren


Key takeaways

  • De Israëlische luchtmacht werkt aan het verstoren van Iraanse wapentransporten naar Hezbollah.
  • De dienst bereidt zich voor op mogelijke grondoperaties tegen Hezbollah indien nodig.
  • De Israëlische luchtmacht zet zich daarnaast in voor sterke samenwerking tussen grond- en luchtmacht om bedreigingen vanuit Libanon aan te pakken.

De Israëlische Luchtmacht (IAF) werkt actief aan het verstoren van Iraanse wapentransporten die bestemd zijn voor Hezbollah. Ze bereiden zich ook voor om grondoperaties tegen Hezbollah te ondersteunen als dat nodig is.

IAF-chef Tomer Bar benadrukte deze toewijding en zei dat hun focus ligt op het voorkomen van wapentransporten van Iran naar Hezbollah. Hij wees erop dat de positie van Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah sterk afhankelijk is van deze Iraanse leveranties, wat zowel de operationele capaciteiten van de groep beïnvloedt als het vermogen om te herstellen van Israëlische luchtaanvallen.

Samenwerking en voorbereiding grondoperaties

Bar zei verder dat de IAF nauw samenwerkt met Northern Command voor mogelijke grondmanoeuvres. Hoewel de beslissing om dergelijke operaties te starten bij de hogere autoriteiten ligt, verzekerde Bar de troepen dat ze volledig voorbereid zijn op elke eventualiteit. Hij trok een parallel tussen de luchtsteun tijdens de Gaza-operaties en de inzet van de luchtmacht in het noorden, en benadrukte de cruciale rol van gecombineerde grond- en luchtoperaties tegen Hezbollah-dreigingen.

Bar onderstreepte de toenemende intensiteit van de dreigingen vanuit Libanon en benadrukte het belang van sterke samenwerking tussen grond- en luchtstrijdkrachten. Hij verklaarde dat de IAF klaar staat om druk uit te oefenen als dat nodig is, gericht op zowel vooraf geplande als opkomende doelen op een groot aantal locaties in Libanon, waaronder ondergrondse en bovengrondse doelen in Zuid-Libanon en Beiroet.

De bredere reikwijdte van IAF-doelstellingen

De doelstelling van de IAF reikt verder dan alleen het aanpakken van dreigingen vanuit het noorden. Bar benadrukte de reikwijdte van Hezbollah in heel Libanon, zelfs tot in het centrum en het zuiden, wat een kans biedt om deze capaciteiten systematisch uit te schakelen door middel van gecoördineerde lucht- en grondoperaties.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.