Manchester United onthult plannen voor nieuw stadion: investering van meer dan 2 miljard pond

Manchester United heeft de eerste beelden vrijgegeven van een mogelijk nieuw stadion, dat onderdeel is van hun ambitieuze regeneratieproject. De club overweegt een volledig nieuw stadion met een capaciteit van 100.000 zitplaatsen, wat een enorme investering van meer dan 2 miljard pond (2,4 miljard euro) vereist.

Key takeaways

  • Manchester United overweegt de bouw van een nieuw stadion met een capaciteit van 100.000 zitplaatsen.
  • Het project kan jaarlijks 7,3 miljard pond bijdragen aan de Britse economie, wat de ontwikkeling aantrekkelijk maakt voor zowel de club als de regio.
  • Er wordt geen publiek geld gebruikt voor de bouw, maar wel om ruimte vrij te maken voor het project door een goederenspoorlijn te verplaatsen.
  • Het bestaande Old Trafford zou verkleind kunnen worden en gebruikt worden voor de vrouwen- en jeugdteams van Manchester United.

Nieuw stadion

Manchester United staat op het punt om een belangrijke keuze te maken: het bestaande Old Trafford renoveren of een volledig nieuw stadion bouwen op aangrenzende grond. Hoewel de definitieve beslissing pas later dit jaar wordt verwacht, lijkt de voorkeur van mede-eigenaar Sir Jim Ratcliffe en de projecttaskforce, waaronder de burgemeester van Manchester, Andy Burnham, uit te gaan naar een nieuw stadion. Daarvoor zijn nu ook zelfs de eerste plannen bekendgemaakt.

De bouw van een nieuw stadion zou ongeveer zes jaar duren en kost meer dan 2 miljard euro. Het project heeft brede steun binnen de club en zou de capaciteit verhogen tot 100.000, wat Manchester United in lijn zou brengen met andere topclubs wereldwijd.

Eerste beelden

In een persbericht gaf Manchester United de eerste beelden vrij van het mogelijke ontwerp. Daarbij werd een economische studie gepresenteerd die aantoont dat het nieuwe stadion jaarlijks 7,3 miljard pond (8,8 miljard euro) kan bijdragen aan de Britse economie. Dit maakt het project niet alleen belangrijk voor de club, maar ook voor de bredere regio en het land.

Burgemeester Andy Burnham benadrukte tijdens de Labour Party-conferentie in Liverpool dat er geen publiek geld zal worden gebruikt voor de bouw van het stadion. Wel zou belastinggeld kunnen worden ingezet om een nabijgelegen goederenspoorlijn te verplaatsen, waardoor extra ruimte vrij komt voor de ontwikkeling.

Wat met het oude stadion?

Hoewel de focus op een nieuw stadion ligt, blijft een renovatie van Old Trafford een optie. Een mogelijke uitkomst is dat het stadion wordt verkleind tot een capaciteit van 30.000 zitplaatsen en gebruikt wordt voor de wedstrijden van het vrouwen- en onder-21-team van Manchester United.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.