Globaal sentiment ten opzichte van AI


Key takeaways

  • 54 procent is enthousiast over AI, terwijl 52 procent nerveus is.
  • Thailand is het meest enthousiast, terwijl Zweden het minst enthousiast is. De Belgen tonen zich, na de Zweden, het minst gretig.
  • Hoewel de bevolking van sommige landen sceptisch staat tegenover kunstmatige intelligentie, weerspiegelt dit niet altijd het aantal AI-startups dat in diezelfde landen ontstaat.

Het wereldwijde sentiment over AI is gemengd: 54 procent is enthousiast en 52 procent is nerveus. Dit sentiment verschilt echter aanzienlijk per land. Een recent onderzoek van Ipsos onderzocht de publieke perceptie van AI in 31 landen en onthulde uiteenlopende houdingen.

Thailand, Zuid-Korea, Indonesië, Mexico en Turkije zijn de landen met de meest enthousiaste bevolking. Zweden is minst enthousiast, op de voet gevolgd door België, de Verenigde Staten, Frankrijk en Canada.

De Australiërs werden het meest nerveus bij de bevraging over AI, terwijl de Japanners er rustig bij blijven.

Verschillen tussen landen

Hoewel het enthousiasme voor AI-producten en -diensten prominent aanwezig is in Azië en Zuid-Amerika, is het cruciaal om te erkennen dat de steekproeven in veel van deze regio’s overhelden naar stedelijke, hoogopgeleide en welvarendere demografische groepen in vergelijking met de totale bevolking. Thailand springt eruit als de meest enthousiaste natie, met inwoners die optimistisch zijn over het feit dat AI hun banen zal verbeteren, maar ook de mogelijkheid van banenverschuiving erkennen.

Landen met minder enthousiasme

Zweden daarentegen is het minst enthousiast over AI en deelt dit gevoel met België en Ierland. Zweedse respondenten zien de laatste jaren minder grote veranderingen in hun dagelijks leven door AI en hebben minder vertrouwen in het vermogen van AI om hun werk een nieuwe vorm te geven of huidige functies te vervangen.

Nervositeit rond AI

Australië onderscheidt zich door de hoogste nervositeit rond AI van alle bevraagde landen, waarbij de inwoners sceptisch zijn over het feit of de voordelen opwegen tegen de nadelen van AI-producten en -diensten. Ze hebben ook minder vertrouwen in het aanpakken van zorgen over AI-vooroordelen en privacy.

De rol van kennis

Kennis speelt een belangrijke rol bij het vormen van de publieke opinie over AI. Landen waar mensen een lager begrip van AI-toepassingen rapporteerden, vertoonden over het algemeen minder opwinding en meer nervositeit. Omgekeerd ging meer kennis over AI samen met meer enthousiasme.

De top 3 van de landen met de meeste start-ups in AI

Hoewel de bevolking van sommige landen sceptisch staat tegenover kunstmatige intelligentie, weerspiegelt dit niet altijd het aantal AI-startups dat in diezelfde landen ontstaat. Innovatie en ondernemerschap bloeien vaak juist op in landen met kritische geluiden, wat resulteert in een sterke ontwikkeling van de AI-sector ondanks publieke bedenkingen.

De Verenigde Staten hebben de afgelopen tien jaar meer nieuwe AI-startups gefinancierd dan elk ander land ter wereld, volgens gegevens van Quid in het 2024 Artificial Intelligence Index Report van Stanford University. Dit benadrukt de sterke Amerikaanse ondernemersgeest en hun leidende rol in de wereldwijde AI-sector.

Naast de VS zijn ook China en het Verenigd Koninkrijk belangrijke spelers in de AI-markt. Hoewel deze landen minder kapitaal hebben opgehaald dan de VS, blijven ze essentiële bijdragen leveren aan de wereldwijde ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.