Conflict Israël-Hezbollah verscherpt, Belgische politici roepen op tot staakt-het-vuren


Key takeaways

  • Duizenden zijn hun huizen in Libanon ontvlucht te midden van escalerend geweld tussen Israël en Hezbollah.
  • De VN en humanitaire organisaties hebben hun grote bezorgdheid geuit over de humanitaire situatie en opgeroepen tot onmiddellijke beëindiging van de vijandelijkheden en bescherming van burgers.
  • Belgische politici dringen aan op een staakt-het-vuren om het lijden van burgers te verlichten en een veilige terugkeer van burgers te garanderen.

De escalatie van het geweld tussen Israël en Hezbollah in Libanon heeft geleid tot internationale bezorgdheid. Duizenden zijn hun huizen ontvlucht in het conflict, op zoek naar veiligheid terwijl de gevechten toenemen. Een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR toonde zich zeer bezorgd over de humanitaire situatie, benadrukte de geschiedenis van lijden in de regio en drong aan op een onmiddellijke beëindiging van de vijandelijkheden.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, uitte ook zijn bezorgdheid over het escalerende geweld en riep alle partijen op om het vuren te staken en burgers te beschermen. Het Kinderfonds van de VN, UNICEF, sloot zich aan bij deze oproep en benadrukte het belang van het respecteren van het internationaal humanitair recht. België heeft negatieve reisadviezen uitgevaardigd voor zowel Libanon als Israël, naar aanleiding van recente explosies en luchtaanvallen waarbij veel slachtoffers zijn gevallen.

Belgische reactie en diplomatieke inspanningen

Belgische politici veroordeelden het geweld publiekelijk. Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) noemde de situatie op de grens tussen Libanon en Israël “uiterst zorgwekkend”. Op X schreef ze verder dat “de-escalatie dringend noodzakelijk is” en dat wat haar betreft “de enige uitweg uit dit conflict via diplomatie” moet gebeuren.

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) ging nog een stap verder en wees in de richting van Israël. “Deze afschuwelijke aanval van Israël zal niet leiden tot een oplossing voor de regio”, verklaarde ook zij op sociale media. Tegelijk benadrukte ook De Sutter het belang van diplomatie en stelde ze dat “alleen een staakt-het-vuren een einde zal maken aan het lijden”.

Hezbollah vergeldde de Israëlische aanvallen met raketaanvallen op militaire basissen, terwijl het Israëlische leger meldde de meeste projectielen die vanuit Libanon werden gelanceerd te hebben onderschept. Zo werd bijvoorbeeld een raket die onderweg was naar een basis van de Israëlische geheime dienst Mossad uit de lucht gehaald. Sommige raketten veroorzaakten echter schade aan gebouwen in het noorden van Israël.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.