Jos D’Haese (PVDA) krijgt standje van Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA)

Jos D’Haese (PVDA) komt met een vraag over de werking van het Vlaams Parlement nu er nog geen regering is. Voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) reageert scherp op de “komedie” van D’Haese.


Key takeaways

  • Zowel Groen als PVDA willen discussiëren in het Vlaams Parlement over de regeringsplannen, ondanks dat er nog altijd geen officieel regeerakkoord is.
  • Jos D’Haese (PVDA) komt met de vraag om het werk woensdag aan te vatten.
  • Volgens voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) is dat niet nodig, omdat D’Haese wist dat de kwestie al op de agenda stond.

In het nieuws: Groen en PVDA hekelen het feit dat het Vlaams Parlement nog niets kan doen.

  • Nu er geen septemberverklaring ligt en ook de commissies nog niet van start kunnen gaan, werd de openingszitting van het Vlaams Parlement een korte. Open Vld had er voor de microfoon van Villa Politica al kritiek op, maar ook oppositiepartijen Groen en PVDA lieten van zich horen.
  • “We moeten hier zo snel mogelijk de discussies opstarten over de nieuwe regering”, klonk het bij fractieleider Mieke Schauvliege (Groen). “We horen voorlopig alleen maar beloftes, maar niet waar het geld vandaan moet komen. En wat met het budget voor klimaat?”.
  • Ook Jos D’Haese (PVDA) wil zo snel mogelijk aan de slag. “De samenleving gaat verder ondanks de regeringsvorming. We moeten het debat kunnen voeren, of de regering nu in lopende zaken is of niet”. Hij komt met een concreet voorstel: “Vandaar mijn vraag om woensdag al de reguliere werking van het parlement te hervatten met de mogelijkheid tot actuele vragen”.
  • Dat is niet naar de zin van Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA), die als onderdeel van de zitting haar plaats voorin innam. “U weet heel goed dat we de afspraak hebben gemaakt om daar nu onmiddellijk na deze plenaire vergadering over samen te zitten met het uitgebreide bureau van het Vlaams Parlement”, reageert ze scherp. “Dus deze komedie kan u ook voor zich houden”, adviseert Homans aan D’Haese.
  • D’Haeses microfoon staat daarna uit, dus wat hij terugzegt is niet direct hoorbaar. Maar aan zijn lichaamstaal is duidelijk dat hij het niet eens is met de toon die Homans aanslaat.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.