Johnson & Johnson talkfabriek staat voor uitdagingen: schikkingsvoorstel vs faillissement


Key takeaways

  • De voorgestelde schikking is gericht op een eerlijke en rechtvaardige oplossing voor meer dan 62.000 eisers die beweren dat de talkproducten van Johnson & Johnson (J&J) kanker hebben veroorzaakt.
  • Advocaten die zich verzetten tegen de schikking zijn van plan een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank om het faillissement te verwerpen of over te dragen, met als argument dat J&J het systeem manipuleert om duizenden kankerslachtoffers te weinig te betalen.
  • De voorgestelde schikking voorziet in een “redelijke en eerlijke compensatie” voor kankerslachtoffers en zou over een periode van 25 jaar worden uitbetaald.

Johnson & Johnson maakt gebruik van een dochteronderneming, Red River Talc, om opnieuw het faillissement aan te vragen in een poging om een schikking van 8,95 miljard euro af te ronden met betrekking tot duizenden rechtszaken die beweren dat hun op talk gebaseerde producten kanker hebben veroorzaakt. Meer dan 62.000 eisers beweren dat J&J’s babypoeder en andere talkproducten asbest bevatten, wat leidde tot eierstok- en andere kankers.

Het bedrijf houdt vol onschuldig te zijn, stelt dat zijn producten veilig zijn en weerlegt de beschuldigingen. Een woordvoerder van J&J, Erik Haas, benadrukte dat de voorgestelde schikking “eerlijk en rechtvaardig” is en de steun kreeg van 83 procent van de huidige eisers.

De voorgestelde schikking

Dit voorstel heeft echter voor verdeeldheid gezorgd binnen de juridische gemeenschap die kankerslachtoffers vertegenwoordigt. Advocaten die tegen de overeenkomst zijn, zijn van plan om snel een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank om het faillissement te verwerpen of over te brengen naar New Jersey, waar eerdere pogingen van J&J om een vergelijkbare faillissementsstrategie te gebruiken, geen succes hadden. Ze beweren dat J&J het systeem manipuleert om duizenden kankerslachtoffers te weinig te betalen.

Andere advocaten steunen daarentegen de schikking en benadrukken de “redelijke en eerlijke compensatie” voor hun cliënten en toonden zich optimistisch over het feit dat er eindelijk een oplossing voor hun cliënten komt.

J&J’s faillissementsstrategie

De strategie van J&J bestaat uit het oprichten van een nieuwe dochteronderneming om de schulden te dragen, die vervolgens Chapter 11 faillissement aanvraagt. Dit manoeuvre is bedoeld om alle rechtszaken te consolideren in één schikking, zodat J&J zelf geen faillissement kan aanvragen. Faillissementsrechters kunnen wereldwijde schikkingen afdwingen, waardoor gerelateerde rechtszaken permanent worden stopgezet en er geen nieuwe rechtszaken meer kunnen worden aangespannen.

In tegenstelling tot eerdere pogingen richt deze schikking zich alleen op claims voor eierstok- en gynaecologische kanker, voortbouwend op bestaande overeenkomsten met openbare aanklagers en individuen die een rechtszaak hadden aangespannen vanwege mesothelioom, een zeldzame vorm van kanker die in verband wordt gebracht met blootstelling aan asbest.

Betwistingen tegen de schikking

De voorgestelde schikking van 8,95 miljard euro zou worden uitbetaald over een periode van 25 jaar, waarbij de huidige waarde wordt geschat op ongeveer 7,16 miljard euro nadat J&J er onlangs mee instemde om een extra 0,9 miljard euro bij te dragen aan het schikkingsfonds en 582 miljoen euro aan juridische kosten te betalen aan advocaten van de tegenpartij. Desondanks staat de strategie van J&J voor juridische uitdagingen, waaronder een recente beslissing van het Hooggerechtshof met betrekking tot het faillissement van Purdue Pharma en voorgestelde wetgeving om te voorkomen dat financieel gezonde bedrijven gebruik kunnen maken van faillissementsbescherming.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.