Britse firma Reaction Engines sluit reddingscontract af voor 20 miljoen pond voor de opvolger van de Concorde


Key takeaways

  • Er is een reddingsdeal van 20 miljoen pond (23 miljoen euro) voorgesteld voor het Britse bedrijf Reaction Engines.
  • Het Strategic Development Fund (SDF) van de VAE staat op het punt de grootste aandeelhouder van Reaction Engines te worden.
  • Het bedrijf heeft financiële problemen en rapporteerde een verlies, maar heeft ook een veelbelovende pijplijn van contracten en mogelijkheden voor onderzoek & ontwikkeling.

Een Brits bedrijf gespecialiseerd in hypersonische luchtvaart nadert een reddingsdeal van 20 miljoen pond (23 miljoen euro). Het Strategic Development Fund (SDF) van de VAE staat op het punt de grootste aandeelhouder te worden van Reaction Engines, een bedrijf dat motortechnologie ontwikkelt waarmee vliegtuigen tot Mach 25 – een snelheid van meer dan 19.000 mijl per uur – buiten de dampkring van de aarde kunnen worden gebracht. Dit meldt Sky News

Het voorgestelde financieringsplan bestaat uit twee delen: bestaande aandeelhouders verstrekken leningen, gevolgd door een kapitaalinjectie. Als de deal slaagt, zou de SDF het voortouw nemen bij de fondsenwerving en de grootste aandeelhouder van Reaction Engines worden, hoewel geen meerderheidsaandeelhouder. Goedkeuring van de overheid is nodig vanwege de geavanceerde technologie, zoals voorgeschreven door de National Security and Investment Act.

Reddingspogingen krijgen vaart

Reaction Engines kampt al enkele maanden met financiële problemen, wat heeft geleid tot gesprekken met potentiële investeerders. Rolls-Royce Holdings, een belangrijke speler in de lucht- en ruimtevaartsector, zal niet deelnemen aan de redding, maar BAE Systems, een andere bestaande investeerder, zou een kleiner bedrag kunnen bijdragen. Het bedrijf onderhandelt ook met nieuwe investeerders om deel te nemen aan de financiering.

Er is geen garantie dat er een deal wordt gesloten, aangezien SDF van plan is om de transactie deze week voor te leggen aan haar investeringscommissie. Zonder de eerste tranche van nieuwe financiering binnen de komende weken, kan Reaction Engines insolvabel worden. Accountantskantoor PwC staat klaar om als bewindvoerder op te treden als de financieringsinspanningen mislukken.

Toekomstperspectieven van het bedrijf

Onlangs hebben enkele investeerders uit de City hun belang in het bedrijf verlaagd vanwege zorgen over de toekomstige levensvatbaarheid. Ondanks de uitdagingen rapporteerde Reaction Engines vorig jaar een stijging van meer dan 400 procent in commerciële inkomsten en heeft het een veelbelovende pijplijn van contracten en mogelijkheden voor onderzoek & ontwikkeling. Industrie-experts benadrukken het potentieel voor aanzienlijke inkomsten uit de toepassing van de koeltechnologie van het bedrijf in verschillende bestaande en toekomstige militaire vliegtuigen. Daarnaast is er interesse in de technologie voor gebruik in waterstof- en batterijaangedreven zero-emissie commerciële vliegtechnologieën.

Reaction Engines haalde afgelopen januari 40 miljoen pond (48 miljoen euro) aan aandelenkapitaal op, wat de totale ontvangen investering op ongeveer 150 miljoen pond (179 miljoen euro) brengt. Het bedrijf is opgericht in 1989 en wordt voorgezeten door voormalig minister van Defensie Philip Dunne. Het bedrijf heeft de interesse gewekt van toonaangevende lucht- en ruimtevaartbedrijven over de hele wereld, wat het potentieel en de aantrekkingskracht aantoont voor zowel strategische als financiële investeerders. Dunne erkende dat de financiële prestaties vorig jaar achterbleven bij de verwachtingen en voorspelde voor dit jaar aanhoudende verliezen. Hij schrijft de situatie toe aan uitdagende marktomstandigheden en geïmplementeerde kostenbesparende maatregelen, waaronder personeelsreducties en een vereenvoudigde leiderschapsstructuur.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.