China en Japan bereiken akkoord over lozing afvalwater Fukushima


Key takeaways

  • China heeft ermee ingestemd zijn verbod op de invoer van Japanse vis-, schaal- en schelpdierproducten te herzien na een overeenkomst tussen de twee naties over de lozing van afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima.
  • Japan zal een internationaal controleprogramma voor de lange termijn opzetten, zodat belanghebbenden onafhankelijke steekproeven en controles kunnen uitvoeren.
  • China’s invoerbeperkingen kunnen geleidelijk worden opgeheven voor Japanse zeeproducten die voldoen aan de Chinese normen.

China en Japan hebben een akkoord bereikt over het lozen van afvalwater van de kerncentrale in Fukushima. Dit akkoord kan mogelijk leiden tot de hervatting van de handel in zeevruchten tussen de twee naties.

Vorig jaar legde China een importverbod op Japanse vis-, schaal- en schelpdierproducten op vanwege bezorgdheid over mogelijke radioactieve besmetting nadat Tokyo Electric Power was begonnen met het lozen van behandeld water uit de kerncentrale van Fukushima in de Stille Oceaan. In het kader van de nieuwe overeenkomst heeft Japan toegezegd een internationaal controleprogramma voor de lange termijn op te zetten en belanghebbenden toe te staan onafhankelijke monsters te nemen en controles uit te voeren.

Monitoring en heroverweging van invoer

De Japanse premier Fumio Kishida verklaarde dat Japan bereid is om het behandelde water verder te controleren. In reactie hierop gaf China aan de invoerbeperkingen voor Japanse zeeproducten te willen herzien en de invoer van producten die aan de Chinese normen voldoen geleidelijk te willen verhogen. Kishida benadrukte dat deze criteria universeel van toepassing zijn op alle geïmporteerde goederen en niet specifiek gericht zijn op Japanse producten.

Invloed en toekomstige ontwikkelingen

Vóór het verbod was China de belangrijkste exportmarkt voor Japanse vis-, schaal- en schelpdierproducten. Het exportverbod had in de eerste helft van 2024 een aanzienlijk effect op de export van Japanse landbouw-, bosbouw- en visserijproducten, voor het eerst sinds 2020. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkte echter dat de overeenkomst geen onmiddellijke hervatting van de import betekent en dat Peking zich blijft verzetten tegen de waterlozing in Fukushima.

De woordvoerder verklaarde verder dat China technisch overleg met Japan zal voeren en de invoer van Japanse zeeproducten geleidelijk zal hervatten. Desondanks blijft Japan bij zijn standpunt dat het verbod onmiddellijk moet worden opgeheven. Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat er geen vaste tijdlijn is voor het opheffen van de invoerbeperkingen of specifieke details over het proces.

Internationale reactie

De Internationale Organisatie voor Atoomenergie verwelkomde de overeenkomst en prees zowel Japan als China voor hun samenwerking met de organisatie tijdens het bilaterale proces.

Japan is in augustus 2023 begonnen met het vrijgeven van meer dan een miljoen ton behandeld radioactief water uit de Fukushima Daiichi-kerncentrale. Dit proces zal naar verwachting enkele decennia in beslag nemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.