Elektrificeren van olie- en gasfaciliteiten kan de uitstoot met meer dan 80 procent verminderen


Key takeaways

  • Elektrificatie van olie- en gasproductiefaciliteiten kan de bijbehorende emissies met meer dan 80 procent verminderen.
  • Gedeeltelijke elektrificatie in andere producerende regio’s kan de uitstoot nog steeds aanzienlijk verlagen.
  • Een emissiereductie van 50 procent in alle toonaangevende olie- en gasproducerende regio’s wereldwijd kan leiden tot ongeveer 0,025 graden Celsius minder opwarming in 2050.

Het overschakelen van olie– en gasproductiefaciliteiten op elektriciteitsbronnen zoals hernieuwbare energiebronnen of aangewezen aardgas kan de bijbehorende uitstoot met meer dan 80 procent aanzienlijk verminderen, volgens een recent rapport van Rystad Energy. Deze verschuiving is al effectief gebleken op het Noors continentaal plat, waar geëlektrificeerde booreilanden en activa een vermindering van 86 procent van de kooldioxide-uitstoot per vat olie-equivalent laten zien. Dit meldt Reuters.

Hoewel de implementatie in andere producerende regio’s logistieke uitdagingen met zich mee kan brengen, kan zelfs gedeeltelijke elektrificatie de uitstoot aanzienlijk verlagen. Deze nadruk op emissiereductie sluit aan bij de wereldwijde doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs, die tot doel heeft de opwarming tegen 2030 te beperken tot minder dan 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau door de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 43 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2019.

Gas affakkelen en emissiereductie

Het affakkelen van gas, een proces waarbij overtollig aardgas wordt verbrand, heeft de afgelopen tien jaar aanzienlijk bijgedragen aan de wereldwijde uitstoot, waarbij jaarlijks ongeveer 290 miljoen ton CO2 vrijkwam, wat overeenkomt met 140 miljard kubieke meter per jaar. De Wereldbank rapporteert dat in 2023 de grootste hoeveelheid gasverbranding door oliemaatschappijen in vijf jaar plaatsvond.

Grote olie- en gasmaatschappijen werken actief aan strategieën om hun uitstoot snel te verminderen, in lijn met hun doelstelling om tegen 2050 netto nul uit te stoten. Een emissiereductie van 50 procent in de belangrijkste olie- en gasproducerende regio’s wereldwijd zou kunnen leiden tot ongeveer 0,025 graden Celsius minder opwarming tegen 2050, zoals het rapport aangeeft.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.