Nederland vraagt officieel vrijstelling van EU-migratieregels temidden van asielcrisis


Key takeaways

  • De Nederlandse regering heeft een vrijstelling gevraagd van de EU-migratieregels om de controle op asielzoekers aan te scherpen.
  • Een nationale asielcrisisverklaring zou de regering in staat stellen strengere immigratiemaatregelen door te voeren zonder parlementaire goedkeuring.
  • De Europese Unie zal zich waarschijnlijk verzetten tegen dit standpunt, omdat het in strijd is met fundamentele principes binnen het blok.

De Nederlandse regering, geleid door de nationalistische PVV-partij van Geert Wilders, heeft gevraagd om een uitzondering op de migratieregels van de EU. Dit komt omdat de regering de controle op asielzoekers die het land binnenkomen wil verscherpen. Minister Marjolein Faber kondigde het verzoek aan op sociale media en benadrukte haar wens voor meer autonomie in het beheer van het asielbeleid.

De regering, die in juli aantrad, is van plan om een nationale asielcrisis af te kondigen. Deze verklaring zou hen in staat stellen om strengere immigratiemaatregelen te implementeren zonder parlementaire goedkeuring. Deze houding zal echter waarschijnlijk op weerstand uit Brussel stuiten. De Europese Unie heeft benadrukt dat lidstaten niet eenzijdig kunnen afzien van aangenomen wetgeving, omdat dit in strijd is met fundamentele principes binnen het blok.

Uitdagingen bij het beheren van het asielstelsel

Ondanks het feit dat Nederland in 2023 een vergelijkbaar aantal asielaanvragen ontvangt als het EU-gemiddelde, ervaart het land uitdagingen bij het beheren van zijn asielstelsel. Jarenlange bezuinigingen hebben de middelen van het enige registratiecentrum voor asielzoekers in het land onder druk gezet. Als gevolg daarvan is er sprake van overbevolking, waardoor soms honderden mensen geen adequaat onderdak hebben.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.