Google behaalt belangrijke overwinning in Europa: boete van 1,49 miljard euro teruggedraaid


Key takeaways

  • Het Gerecht van de EU heeft een boete van 1,49 miljard euro die de Europese Commissie aan Google had opgelegd, vernietigd.
  • Het Gerecht oordeelde dat de Europese Commissie fouten had gemaakt in haar beoordeling tijdens het eerste onderzoek, wat leidde tot de nietigverklaring van de boete.
  • Google toonde zich tevreden met de uitkomst, een zeldzaam succes voor de techgigant.

Een recente uitspraak van het op één na hoogste gerechtshof van Europa heeft geresulteerd in een belangrijke overwinning voor Google. Een boete van 1,49 miljard euro, opgelegd door de Europese Commissie, is ongeldig verklaard. De boete kwam voort uit beschuldigingen dat Google tussen 2006 en 2016 misbruik had gemaakt van zijn marktdominantie door rivaliserende online zoekadverteerders te hinderen.

De rechtbank oordeelde dat de Europese Commissie fouten had gemaakt in haar beoordeling tijdens het eerste onderzoek, wat leidde tot de nietigverklaring van de boete. Hoewel de Commissie de uitspraak erkende en verklaarde dat ze haar opties zou overwegen, waaronder mogelijk beroep bij het hoogste gerechtshof van de EU, toonde Google zich tevreden met de uitkomst. Deze overwinning is een zeldzaam succes voor de techgigant, die eerder tussen 2017 en 2019 te maken kreeg met verschillende hoge boetes voor antitrustschendingen in Europa.

Gerelateerde ontwikkelingen

De dominantie van Google op de online advertentiemarkt wordt momenteel op meerdere fronten onder de loep genomen. Naast de Europese zaak heeft de Britse Competition and Markets Authority voorlopig vastgesteld dat Google concurrentiebeperkende praktijken toepaste om zijn marktbeheersing te behouden. Bovendien heeft de Amerikaanse overheid een rechtszaak aangespannen tegen Alphabet, het moederbedrijf van Google, op verdenking van een illegaal monopolie in de online reclamesector.

De rol van AdSense

De zaak draaide om Google’s AdSense-product, dat de levering van advertenties aan websites faciliteert en in feite optreedt als tussenpersoon voor deze advertenties. De Europese Commissie stelde vast dat Google zijn marktmacht misbruikte om websites te verhinderen naast AdSense alternatieve advertentiemakelaars te gebruiken. Ze citeerde ook “beperkende” clausules in Google’s contracten die de dominantie van Google versterkten, wat leidde tot de aanvankelijke boete van 1,49 miljard euro. Het Gerecht van de EU oordeelde uiteindelijk echter dat de Commissie niet alle relevante factoren met betrekking tot contractvoorwaarden en marktdefinitie uitgebreid in overweging had genomen, waardoor er geen duidelijk geval van misbruik van machtspositie was.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.