Hadja Lahbib voorgedragen als Europees Commissaris voor Paraatheid en Crisisbeheer en Gelijkheid

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelde vandaag de line-up die ze wil voor haar tweede Commissie voor. Onder de namen die werden onthuld was die van de Belgische Hadja Lahbid (MR).

In het nieuws: Lahbib wordt normaliter de nieuwe Europese Commissaris voor Paraatheid en Crisisbeheer en Gelijkheid.

  • De benoeming komt op het moment dat de voorzitter van de Europese Commissie in Straatsburg is om de samenstelling van haar mogelijke toekomstige team te onthullen aan de fractieleiders van het Europees Parlement.
  • Lahbib zou dus de portefeuille van de huidige Sloveense minister Janez Lenarčič erven en niet die van migratie, zoals geruchten hadden gesuggereerd.
  • Het is een minder uitdagende portefeuille, maar wel een die van vitaal belang blijft voor Europa, omdat het betekent dat we snel moeten kunnen reageren op rampen en doorlopende steun moeten kunnen bieden aan bevolkingsgroepen die getroffen zijn door internationale crises.

Lahbib moet zich wel nog bewijzen

Opgemerkt: Maar haar benoeming is nog niet zeker. De ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken moet zich nog bewijzen en vooral haar hoorzitting voor het Europees Parlement doorstaan.

  • Elke commissaris moet eerst een individuele hoorzitting in het parlement doorstaan. Parlementsleden testen op die manier de kennis en kunde van de toekomstige Commissie.
  • Als ze slagen voor deze test, worden ze aangesteld in de functie waarvoor ze het examen hebben afgelegd.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.