Verenigde Staten voeren hun anti-scheepsarsenaal op temidden van de spanningen met China


Key takeaways

  • De VS bouwt aan een uitgebreid arsenaal betaalbare antischipwapens om China af te schrikken.
  • QUICKSINK, een nieuwe GPS-geleide raket, is een belangrijk onderdeel van deze strategie.
  • Wijdverspreide beschikbaarheid van deze goedkope wapens kan het speelveld gelijk maken en conflicten afschrikken.

De Verenigde Staten bouwen een enorm arsenaal goedkope en gemakkelijk verkrijgbare antischipwapens op als onderdeel van hun strategie om China af te schrikken in de Indo-Pacific regio. Deze verschuiving in het denken volgt op de inval van Rusland in Oekraïne, die het belang van “betaalbare massa” wapens benadrukte.

Het nieuwe QUICKSINK wapen van het Pentagon, bewapend met een GPS-geleidingsset en zoeker, is een belangrijk onderdeel van deze strategie. Ondanks het numerieke voordeel van China op het gebied van antischipraketten, zou het verhogen van de Amerikaanse productie van QUICKSINK het risico van Chinese oorlogsschepen tijdens mogelijke conflicten vergroten.

De opkomst van kosteneffectieve verdediging

De overvloed en betaalbaarheid van deze wapens maken het waarschijnlijk dat de Chinese scheepsverdediging overweldigd zou worden, waardoor het Amerikaanse leger duurdere raketten naast goedkopere opties zou moeten gebruiken. Soortgelijke kosteneffectieve mobiele raketbatterijen werden onlangs tijdens een oefening ingezet op de Filippijnen.

Spanningen op de Zuid-Chinese Zee

De inzet van deze wapens op locaties als de Filippijnen, dicht bij de Zuid-Chinese Zee, past in de Amerikaanse strategie om Chinese marinebewegingen in de regio te belemmeren. China eist het eigendom op van een groot deel van de Zuid-Chinese Zee, wat tot spanningen leidt met de buurlanden.

Experts wegen mee

Experts beweren dat de wijdverspreide beschikbaarheid van deze goedkope wapens het speelveld gelijk maakt en potentiële conflicten kan afschrikken door tegenstanders te dwingen hun militaire strategieën te heroverwegen. Dit is vergelijkbaar met gevallen zoals het conflict in de Rode Zee, waar goedkope antischipwapens die werden gebruikt door Iraanse troepen de Verenigde Staten dwongen om te investeren in duurdere verdediging.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.