Crisis door antibioticaresistentie: voorspellingen zien sterftecijfer stijgen tegen 2050


Belangrijkste conclusies

  • Antibioticaresistentie zal leiden tot meer dan 39 miljoen directe sterfgevallen en indirect bijdragen aan nog eens 169 miljoen sterfgevallen wereldwijd tussen 2025 en 2050.
  • Jaarlijkse sterfgevallen die direct worden toegeschreven aan antibioticaresistentie zullen tegen 2050 1,91 miljoen bedragen, terwijl geassocieerde sterfgevallen 8,22 miljoen zullen bedragen.
  • Proactieve maatregelen zoals een betere behandeling van ernstige infecties, de ontwikkeling van nieuwe vaccins en een verstandig gebruik van antibiotica kunnen de komende twee decennia naar schatting 92 miljoen levens redden.

Wereldwijde prognose voorspelt stijgende sterfte door antibioticaresistentie.
Een recente studie schat dat antibioticaresistentie zal leiden tot meer dan 39 miljoen directe sterfgevallen en indirect zal bijdragen aan nog eens 169 miljoen sterfgevallen wereldwijd tussen 2025 en 2050. De onderzoekers voorspellen dat het jaarlijkse aantal sterfgevallen dat direct wordt toegeschreven aan antibioticaresistentie tegen 2050 zal oplopen tot 1,91 miljoen, terwijl het aantal gerelateerde sterfgevallen 8,22 miljoen zal bedragen.

De last van antibioticaresistentie

De toenemende last van antibioticaresistentie vormt een aanzienlijke bedreiging voor oudere bevolkingsgroepen: het aantal sterfgevallen onder volwassenen boven de 70 jaar zal tussen 1990 en 2021 met meer dan 80 procent toenemen. Landen met lage en middeninkomens dragen deze last onevenredig zwaar, met de hoogste percentages aan sterfgevallen door antibioticaresistentie in Sub-Saharaans Afrika en Zuid-Azië, grotendeels veroorzaakt door multiresistente tuberculose.

Oorzaken en gevolgen

Antibioticaresistentie ontstaat wanneer bacteriën en andere infectieuze agentia het vermogen ontwikkelen om de effecten van beschikbare medicijnen te omzeilen. Dit fenomeen wordt voornamelijk toegeschreven aan het ongepaste en overmatige gebruik van antibiotica in de menselijke, dierlijke en plantaardige gezondheidszorg.

Een oproep tot actie

Het onderzoek suggereert dat proactieve maatregelen, zoals verbeterde behandeling van ernstige infecties, ontwikkeling van nieuwe vaccins en verstandig gebruik van antibiotica, mogelijk 92 miljoen levens kunnen redden in de komende twee decennia. De onderzoekers analyseerden gegevens van 520 miljoen personen in 204 landen, waaronder ziekenhuisdossiers, overlijdensakten en antibioticagebruikstatistieken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.