Uitspraken Bart De Wever (N-VA) over joyriders roepen uiteenlopende reacties op bij de andere Antwerpse kopstukken

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet zich uit over de drie joyriders die met een ambulance aan de haal gingen in zijn stad. Volgens De Wever zijn zulke personen vaak van allochtone origine. De andere kopstukken bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen reageren verschillend.

Wat vooraf ging: De Wever noemde de joyride “huftergedrag“. Hij vond de opgedoken camerabeelden geen verrassing. “Het zijn vrijwel altijd jongeren van allochtone origine”, meende hij. Gazet van Antwerpen kwam erachter dat de drie twintigers geboren zijn in België. Twee van hen hebben Latijns-Amerikaanse roots.

De reacties: VRT NWS verzamelde heel wat reacties op de uitspraken van De Wever.

  • Jos D’Haese (PVDA) vraagt zich af hoe jongeren die gekend zijn bij het gerecht in de mogelijkheid zijn om een ambulance te stelen. “Ik denk dat we dat probleem moeten oplossen, in plaats van een hele generatie te gaan schofferen, zoals De Wever doet”. De burgemeester heeft zijn verantwoordelijkheid niet opgenomen, klinkt het bij D’Haese.
  • Karim Bachar (Vooruit) zegt dat hij niet akkoord kan gaan met het feit dat er “op z’n minst de indruk wordt gewekt dat er een link is tussen de afkomst en het problematisch gedrag” van de jongeren. “Ik verwacht van een burgemeester dat hij geen mensen in hokjes duwt of verdeelt, maar vooral verbindt.
  • Ook Bogdan Vanden Breghe (Groen) vindt het “niet netjes” dat er bevolkingsgroepen worden geviseerd. “Polarisering was niet de bedoeling van deze campagne”, geeft hij aan. Vanden Berghe legt verantwoordelijkheid bij het stadsbestuur, dat werkingsgeld voor middenveldorganisaties niet geïndexeerd heeft. Daardoor hebben jeugdwerkers mensen moeten laten gaan.
  • Pieter De Cock (cd&v) meent dat degelijke uitspraken “niet de manier zijn om samen te werken of een stad te besturen”. Hij hoopt dat De Wever dergelijke dingen in de toekomst niet meer zegt.

“Too little too late”

Opgemerkt: Niet elke politicus heeft eenzelfde kritiek.

  • Opmerkelijk is dat Kathleen Van Brempt, straks lijsttrekker voor Vooruit, een mildere toon aanslaat dan haar partijgenoot Bachar: “De laatste jaren was De Wever zachter geworden (…) Ik vermoed dat het vermoeiende dagen zijn en ik hoop dat dit niet de toon van de campagne is.”
  • Filip Dewinter (Vlaams Belang) vindt dat De Wever gelijk heeft. “Hij geeft vooral het Vlaams Belang gelijk. Maar helaas, too little too late“. Dewinter vraagt zich af waarom De Wever het probleem na 12 jaar burgemeesterschap nog niet aanpakte. Hij beschuldigt De Wever ervan boude uitspraken te doen om stemmen bij het Vlaams Belang weg te kapen “om het pamperbeleid van allochtonen verder te zetten”. “Veel cynischer dan dit wordt het niet”, besluit Dewinter.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.