Key takeaways
- Kernwapens blijven strategisch gestationeerd op verschillende militaire bases in Europa.
- De Verenigde Staten hebben het grootste kernwapenarsenaal in Europa, met ongeveer 180 B61 bommen.
- Frankrijk en het VK hebben ook hun eigen kernwapenarsenaal, met 290 kernkoppen in Frankrijk en raketten die worden gelanceerd vanaf nucleaire onderzeeboten in het VK.
- De VS, Rusland, China en het Verenigd Koninkrijk zijn de absolute leiders op het gebied van aantal nucleaire onderzeeërs.
In heel Europa zijn kernwapens nog steeds strategisch gestationeerd op verschillende militaire bases. Sinds 2010 wordt elk jaar op 29 augustus de “Internationale Dag tegen Kernproeven” gehouden om mensen bewust te maken van de verwoestende gevolgen van kernproeven. Ondanks internationale inspanningen om kernproeven uit te bannen, worden kernwapens nog steeds op verschillende locaties in Europa gebruikt.
De Verenigde Staten hebben het grootste kernwapenarsenaal in Europa, met ongeveer 180 B61 bommen verspreid over verschillende bases. Die zijn gestationeerd in Duitsland, Nederland, België, Italië en Turkije.
Opstelling kernwapenarsenaal
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben hun eigen kernwapenarsenaal.
Het Franse arsenaal omvat 290 kernkoppen, bestaande uit zowel onderzeebootraketten als lucht-grondraketten, gestationeerd op drie verschillende bases.
Het arsenaal van het Verenigd Koninkrijk bestaat alleen uit raketten die worden gelanceerd vanaf nucleaire onderzeeboten, allemaal gestationeerd in Schotland.
Landen met nucleaire onderzeeërs
Op dit moment beschikken zes landen over nucleaire onderzeeërs. De Verenigde Staten hebben de grootste vloot met 66 nucleaire onderzeeërs. Rusland volgt met ongeveer 31 stuks, terwijl China 12 nucleaire onderzeeërs heeft. Het Verenigd Koninkrijk heeft 10 van deze krachtige vaartuigen, en Frankrijk beschikt over 9 nucleaire onderzeeërs. India heeft recentelijk zijn tweede nucleaire onderzeeër gelanceerd, met plannen om deze capaciteit verder uit te breiden.
Brazilië is van plan om in 2025 te beginnen met de bouw van zijn eerste nucleaire onderzeeër, in samenwerking met Frankrijk.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!