De grootbank BNP Paribas Fortis heeft nieuwe kasbons op de markt gebracht. Die brengen meer geld in het laatje dan de vorige formules die de financiële instellingen heeft verkocht.
In het nieuws: Net op de dag waarop de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon afloopt, lanceert BNP Paribas Fortis drie nieuwe kasbons. De bank hoopt zo een deel van de 22 miljard euro die vrijkomt aan te trekken. De drie kasbons hebben een looptijd van een, twee en drie jaar.
- De drie formules gaan gepaard met een rente van 3,1 procent. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) blijft er netto 2,17 procent over.
- De intekenperiode loopt tot en met 16 september.
Opgemerkt: BNP Paribas Fortis heeft de rente op de kasbons opnieuw opgetrokken.
- De bank heeft in augustus ook twee keer kasbons op de markt gebracht. De rente lag bij de tweede uitgifte lager dan bij de eerste emissie. BNP Paribas Fortis wees er toen op dat de marktrente was gedaald.
- De kasbon met een looptijd van een jaar leverde bij de vorige uitgifte bijvoorbeeld 2,9 procent bruto op.
- De belangrijkste concurrenten van de financiële instelling hebben de voorbije weken nieuwe producten gelanceerd, of de rente op bestaande formules verhoogd, om de staatsbonmiljarden aan te trekken. BNP Paribas Fortis kon dan ook niet anders dan te reageren op die acties.
Lucratievere alternatieven bij de andere banken
Vergelijking: Geen enkele kasbon (op een, twee of drie jaar) brengt meer op dan die van BNP Paribas Fortis. Op een jaar deelt de grootbank wel een gedeelde eerste plaats met KBC.
- Maar er zijn alternatieve formules die rendabeler zijn. Om te beginnen zijn er zestien spaarboekjes die meer geld in het laatje brengen, leert de vergelijking van Spaargids.be.
- Maar de spaarrentes kunnen op eender welk moment veranderen. De getrouwheidspremie, een onderdeel van het totaalrendement, wordt weliswaar vastgeklikt voor twaalf maanden op het moment van de storting. De basisrente verandert meteen na een renteverhoging of -verlaging.
- Kans is groot dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden de beleidsrente verder zal verlagen, wat onder meer de spaarrentes onder druk zet. Dankzij de nieuwe kasbons van BNP Paribas Fortis kan je de rente van 3,1 procent bruto voor een langere periode – twee of drie jaar – vastklikken. Op dat vlak hebben de kasbons een extra troef tegenover de spaarboekjes.
- De grootste concurrenten van BNP Paribas Fortis hebben zich de voorbije dagen voornamelijk toegespitst op de termijnrekeningen. Die brengen meer op dan de kasbons van de grootbank.
- Bij Belfius en ING krijg je bijvoorbeeld een rente van 3,8 procent, oftewel 2,66 procent netto, als je je geld voor één jaar vastklikt. ING-klanten die vroeg genoeg intekenden op de termijnrekening zien de spaarvergoeding zelfs stijgen tot 4 procent.
- KBC betaalt een rente van 3,8 procent bruto uit aan wie een termijnrekening met een looptijd van dertien maanden opent. Het tarief loopt op tot 4 procent bruto voor wie zijn geld zes maanden vastklikt.
Opgemerkt: Wat de langere looptijden betreft, laat BNP Paribas Fortis de meeste concurrenten achter zich.
- Op twee jaar moet de grootbank enkel de duimen leggen voor de termijnrekening van Beobank. Die brengt 3,25 procent bruto op. Dat komt overeen met 2,275 procent netto.
- Ook op drie jaar is de termijnrekening van Beobank de enige formule die rendabeler is. Wie zijn geld voor drie jaar bij die bank parkeert, ontvangt een brutovergoeding van 3,3 procent. Nadat de fiscus een deel van de koek heeft opgeëist blijft er 2,31 procent netto over.