Israëlische protesten: Netanyahu bekritiseerd over uitgestelde vrijlating gijzelaars


Key takeaways

  • In Tel Aviv werd een recordprotest gehouden, naar schatting het grootste in Israël.
  • De regering onder leiding van Netanyahu werd beschuldigd van het dwarsbomen van een mogelijke gijzelaarsuitwisseling voor militaire operaties.
  • Een landelijke staking werd uitgeroepen door Israëls grootste vakbond, waarbij arbeiders openbare diensten en transport platlegden.

Een recordprotest tegen Netanyahu, naar schatting het grootste in de geschiedenis van Israël, vulde de straten van Tel Aviv na de redding van zes gijzelaars in een tunnel in Gaza. Demonstranten beschuldigden de premier van het opzettelijk tegenwerken van een mogelijke gijzelaarsuitwisseling voor militaire operaties, waardoor andere gevangenen mogelijk gevaar lopen.

Meer dan een jaar lang slaagde de Israëlische regering er onder leiding van Netanyahu niet in om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen, wat tot verontwaardiging leidde bij families en demonstranten. Een voorgestelde deal lag al meer dan twee maanden op tafel, maar demonstranten beweerden dat de uitvoering ervan werd gedwarsboomd door de regering.

Spanningen escaleren

De situatie werd nog verergerd door de aankondiging van een algemene landelijke staking, uitgeroepen door Israëls grootste vakbond, de Histadrut. De vakbond stelde dat een wapenstilstand belangrijker was dan economische overwegingen. De staking bracht het land tot stilstand en arbeiders legden openbare diensten, bedrijven en transport stil.

Overheidsreactie

Ondanks de wijdverspreide verstoring sprak een Israëlische rechtbank zich uit tegen de staking en beval de arbeiders terug te keren naar hun werk. De vakbond respecteerde de uitspraak, maar bekritiseerde de manier waarop de regering met de gijzeling omging.

De protesten en de staking weerspiegelen de toenemende politieke druk op de regering om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen en een einde te maken aan het conflict in Gaza.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.