Nederland weegt economische belangen af bij exportbeperkingen naar China voor ASML


Key takeaways

  • De Nederlandse overheid zal de economische belangen van ASML meewegen bij de beslissing over exportbeperkingen naar China.
  • Nederland bespreekt potentiële beperkingen met belanghebbenden en houdt de impact op de activiteiten van ASML in de gaten.
  • China is goed voor ongeveer 20 procent van ASML’s huidige orderportefeuille, maar Chinese chipmakers hebben hun koopgedrag aangepast als reactie op eerdere beperkingen.

De Nederlandse regering zal de economische belangen van halfgeleiderproducent ASML meewegen in haar beslissing over verdere beperkingen op de export naar China. Minister-president Dick Schoof benadrukte het belang van het beschermen van ASML, een vitale industrie voor Nederland, tegen eventuele negatieve gevolgen.

Nederland is in gesprek met relevante belanghebbenden en houdt de gevolgen van mogelijke beperkingen voor de activiteiten van ASML in China nauwlettend in de gaten. Het land erkent het economische belang van ASML en streeft naar een evenwicht tussen de noodzaak van geopolitieke overwegingen en de mogelijke gevolgen voor het bedrijf.

Invloed op de activiteiten van ASML

China is een belangrijke markt voor ASML, goed voor ongeveer 20 procent van het huidige orderboek. Chinese chipproducenten hebben echter hun aankoopgedrag aangepast als reactie op eerdere beperkingen en kiezen voor oudere apparatuur die niet onderhevig is aan exportcontroles. Deze praktijk stelt hen in staat om door te gaan met de productie van “legacy” chips die essentieel zijn voor industriële productie wereldwijd.

Vorige beperkingen en zorgen

Na eerdere beperkingen op de uitvoer van high-end ASML-apparatuur hebben de Verenigde Staten in oktober 2023 eenzijdige aanvullende beperkingen ingevoerd voor bepaalde middelgrote apparatuur. Dit leidde tot bezorgdheid in het Nederlandse parlement over de mogelijke gevolgen voor de activiteiten van ASML.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.