Rijsttekort in Japan: hittebestendige gewassen worden topprioriteit


Key takeaways

  • Japan kampt met een nijpend rijsttekort na het verwoestende weer van vorig jaar.
  • Boeren testen hittebestendige rijstvariëteiten om toekomstige verstoringen van de aanvoer te beperken.
  • Klimaatverandering vormt een langetermijnbedreiging voor de rijstproductie in Japan.

Japan kampt met een nijpend rijsttekort nadat het verwoestende weer vorig jaar de oogsten verwoestte. De schaarste heeft geleid tot lege schappen in supermarkten en rantsoeneringsmaatregelen. Om toekomstige onderbrekingen in de aanvoer te beperken, testen boeren hittebestendige rijstvariëteiten.

Hoge temperaturen en droge omstandigheden tijdens de afgelopen zomer hebben de rijstopbrengsten in belangrijke productieregio’s aanzienlijk verminderd, wat heeft geleid tot de laagste voorraden in 25 jaar. De vraag is ook gestegen, deels door het recordaantal inkomende toeristen.

De zoektocht naar veerkrachtige rijstvariëteiten

De regering van Saitama is actief bezig met een project om meer veerkrachtige rijstvariëteiten te ontwikkelen als reactie op de toenemende hitte. Eén zo’n variëteit, ‘emihokoro’ genaamd, wordt momenteel door boeren getest. Het initiatief erkent de toenemende kwetsbaarheid van rijstgewassen voor stijgende temperaturen.

Hitte verstoort het proces van zetmeelaccumulatie in rijstkorrels, wat resulteert in esthetisch aangetaste korrels met witte vlekken. Deze aantasting verlaagt de marktwaarde van het gewas. Onderzoekers van het Saitama Agricultural Technology Research Centre zijn naarstig bezig met het kweken van nieuwe variëteiten die bestand zijn tegen hoge temperaturen.

De economische impact en vooruitzichten

Het rijsttekort heeft de prijzen aanzienlijk beïnvloed, met inflatiecijfers die het hoogste niveau in meer dan twee decennia hebben bereikt. Supermarkten in het hele land hebben moeite om de schappen gevuld te houden en sommige krijgen weinig of geen leveringen van de groothandel.

Klimaatverandering vormt op lange termijn een bedreiging voor de rijstproductie in Japan. Onderzoek suggereert dat de opbrengst van padie tegen het einde van de eeuw met 20 procent zou kunnen dalen. De regering benadrukt het belang van de omschakeling naar hittebestendige rijstvariëteiten als een cruciale maatregel om deze dreigende crisis het hoofd te bieden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.