COP29: klimaatfinancieringsdoelen blijven onzeker in aanloop naar VN-klimaatonderhandelingen


Key takeaways

  • Een onderhandelingsdocument schetst potentiële financieringsdoelen variërend van 441 miljard dollar tot meer dan 1 biljoen dollar.
  • Arabische landen geven de voorkeur aan andere doelen dan de Europese Unie en China.
  • Ontwikkelingslanden en China zijn het niet eens over de verdeling van de financiering en de onenigheid vormt een obstakel voor het sluiten van een financieringsovereenkomst.

Met minder dan drie maanden te gaan tot de COP29 VN-klimaatonderhandelingen, zijn de landen nog ver verwijderd van een consensus over een nieuw financieringsdoel om de gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden aan te pakken. Een onderhandelingsdocument schetst mogelijke opties die verschillende standpunten weerspiegelen.

Opties voor klimaatfinanciering

Een van de voorstellen varieert van 441 miljard dollar aan subsidies per jaar, naast een totale mobilisatie van 1,1 biljoen dollar per jaar van 2025 tot 2029, tot meer dan 1 biljoen dollar wereldwijd, inclusief privé-investeringen. Arabische landen geven de voorkeur aan de eerste optie, terwijl de Europese Unie een wereldwijd klimaatfinancieringsdoel voorstelt met kleinere bijdragen van rijke landen.

Overleg over de toewijzing van fondsen

Een twistpunt is de verdeling van de financiering. Ontwikkelingslanden pleiten voor hogere bijdragen van rijke landen, terwijl China, ’s werelds grootste vervuiler, de classificatie betwist die het dwingt om klimaatfinanciering te betalen. Deze onenigheid vormt een belangrijke hindernis voor het bereiken van een financieringsovereenkomst tijdens COP29.

Het COP29-voorzitterschap is van plan om de onderhandelingen over het financieringsdoel te intensiveren vóór de top in november.

Opties zoals het bepalen van bijdragen op basis van emissies per hoofd van de bevolking en inkomen worden ook overwogen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.