Wallonië in de ban van Julie Taton: Georges-Louis Bouchez zet haar toch op de lijst

De naam van ex-Miss België Julie Taton (MR) gaat in Wallonië vlot over de tongen. Ze krijgt voorlopig geen domicilie toegewezen in Bergen, de stad waar ze wil opkomen. Desondanks zet voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) haar toch alvast op de MR-lijst van Mons en Mieux.

In het nieuws: Bouchez is van mening dat er geen enkel probleem is.

  • Vorige week weigerde de administratieve dienst van Bergen om de domiciliëring van Julie Taton goed te keuren. Om zich verkiesbaar te stellen op de lijst Mons en Mieux moest ze verhuizen van Waals-Brabant naar de hoofdstad van Henegouwen. Taton zou in een appartement van Bouchez trekken. Maar toen de wijkagent kwam kijken of ze thuis was, bleek Taton niet aanwezig. Haar aanvraag werd voorlopig geweigerd.
  • Dat zorgde voor een tirade van voorzitter Bouchez op X. De dienstdoende agent zou zich verkiesbaar stellen voor de PS en MR-kandidaten op de meest onmogelijke tijdstippen controleren. Julie Taton was net met vakantie tijdens de controle, legde Bouchez uit.
  • Hij blijkt niet van plan om zich te laten tegenhouden: Taton moet en zal op de lijst staan. “Er is geen reden om de lijst aan te passen, want we zijn in ons recht”, stelt Bouchez.

Initiële aanvraag in juli

De details: De procedure loopt al een tijdje.

  • De kieswet schrijft voor dat kandidaten ten laatste op 31 juli gedomicilieerd zijn in de plaats waar ze willen opkomen. Taton gaf haar adreswijziging door op 14 juli. Op 1 augustus ontving ze een brief dat haar registratie werd afgewezen. Daarin stond ook het advies om zich opnieuw te registreren.
  • Bouchez tekende beroep aan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat hij dus vindt dat de weigering onterecht is. Hij gokt erop dat hij gelijk krijgt en dat vervolgens de datum van de initiële aanvraag telt.
  • Voor Taton is het afwachten of ze straks mag blijven staan. Op 8 september wil de afdeling in Bergen het volledige programma voorstellen.