Crisis in woningverzekering dreigt voor Australiërs

Volgens een rapport van het Actuaries Institute wordt de woonverzekering voor veel Australische huishoudens steeds onbetaalbaarder. In maart 2024 had 15 procent van de huishoudens te maken met betaalbaarheidsstress, gedefinieerd als premies die meer dan vier weken inkomen kosten. Dit komt neer op ongeveer 1,61 miljoen huishoudens, een stijging van 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De stijgende verzekeringskosten hebben de inflatie in Australië aangewakkerd en sommige huiseigenaren hebben moeite om de bescherming van hun huis te betalen vanwege klimaatgerelateerde risico’s en hoge bouwkosten. De hoofdauteur van het rapport, Sharanjit Paddam, waarschuwt dat deze trend zich waarschijnlijk zal voortzetten door het toenemende risico op natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering.

Extreme betaalbaarheidsstress

In het rapport wordt geschat dat 5 procent van de Australische huishoudens met een huislening extreme betaalbaarheidsstress ervaart, met verzekeringspremies van gemiddeld A$ 5.216 per jaar – meer dan het dubbele van het gemiddelde. Voor deze huishoudens kunnen de financiële gevolgen van het niet hebben van een adequate verzekering ernstig zijn. “Als hun huis beschadigd raakt door een natuurramp en ze hebben geen verzekering of zijn onderverzekerd, kunnen ze in een stressvolle financiële situatie terechtkomen,” aldus Paddam.

Het rapport belicht regionale verschillen in de betaalbaarheid van verzekeringen, waarbij de helft van de huishoudens in het zuidwesten van Queensland, de regio Northern Rivers in New South Wales en regionaal West-Australië te maken hebben met premies die meer kosten dan een maandinkomen vanwege het verhoogde risico op overstromingen en cyclonen.

Hypotheekleningen in gevaar

Voor huishoudens die te maken hebben met extreme betaalbaarheidsstress bedragen de uitstaande hypotheekleningen in totaal A$ 57 miljard – wat neerkomt op 3 procent van alle woningleningen. Als deze huiseigenaren geen adequate verzekering afsluiten of moeite hebben om hun premies te betalen, kunnen ze in een precaire financiële situatie terechtkomen.

Paddem benadrukt dus dat dit probleem zich niet beperkt tot individuele huishoudens, maar ook bredere implicaties heeft voor kredietverstrekkers, toezichthouders en overheden. 

Belangrijkste punten

• 15 procent van de Australische huishoudens heeft te maken met stress over de betaalbaarheid van woonverzekeringen.
• 5 procent van de huishoudens met een woningkrediet ervaart extreme betaalbaarheidsstress.
• Verzekeringspremies van gemiddeld A$ 5.216 per jaar kunnen voor veel huishoudens onbetaalbaar zijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.