Het Stikstofdecreet blijft voor opschudding zorgen. Nadat de Vlaamse regering er bijzonder lang over deed om alles goedgekeurd te krijgen, trekt de Boerenbond nu naar het Grondwettelijk Hof om het akkoord aan te vechten. Dat komt allerminst als een verrassing.
In het nieuws: Het was te verwachten, maar de Boerenbond gaat het Stikstofdecreet aanvechten via de rechterlijke weg.
- “Het stikstofdecreet beperkt de landbouwbedrijven in hun ondernemerschap, het biedt geen toekomstperspectief en is zo slecht onderbouwd dat het geen enkele vorm van rechtszekerheid biedt”, laat de voorzitter van de Boerenbond, Lode Ceyssens weten. “De juridische weg is helaas het laatste instrument om voor landbouwers rechtszekerheid en toekomstperspectief af te dwingen”, meent hij tegenover VRT NWS.
- Daarom stapt de Boerenbond nu naar het Grondwettelijk hof. De belangenorganisatie doet dat met drie afzonderlijke verzoekschriften die elk opgesteld werden door een ander advocatenbureau. Ceyssens hoopt dat de rechtbank straks een aantal artikels uit het Stikstofakkoord onderuit haalt.
- Zo zijn de reductiedoelstellingen voor stikstof “gebaseerd op een te zwakke wetenschappelijke onderbouwing”, vindt hij.
- Er is “discriminatie tussen landbouw en andere sectoren”. De industrie wordt minder hard aangepakt, zegt de Boerenbond. Ook een aantal cd&v-hardliners zijn die mening toegedaan.
- Bovendien legde het Stikstofdecreet ook vast dat de reductiedoelstellingen tegen 2030 moeten worden gerealiseerd. “Een regelrechte inbreuk op bestaande vergunningen. Het straft landbouwers af die in het verleden al hun emissies hadden afgebouwd”, aldus Ceyssens.
- Ceyssens wil het dan ook anders zien: “We willen dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk werk maakt van een ander emissiereductiebeleid dat alle ondernemers in Vlaanderen kansen biedt en dat wel rechtszekerheid en ontwikkelingskansen voorziet”. De Boerenbond zegt open te staan om mee te denken over oplossingen “met de landbouwsector als hoeksteen”.
- Of de Vlaamse onderhandelende partijen nog veel gaan veranderen, is onduidelijk. N-VA wil niet meer afwijken van het onderhandelde akkoord. Vooruit zou het liever nog verstrengd zien. En cd&v lijkt onzeker. Ontslagnemend minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) liet optekenen: “We dingen niets af op de doelstelling. De stikstofuitstoot van de landbouwsector moet halveren. Dat staat buiten kijf”. Terzelfdertijd liet onderhandelaar Bart Dochy (cd&v) weten een goede oplossing te willen voor de landbouwers, “anders keuren wij het regeerakkoord niet goed”.