Duitse oorlogsschepen wachten op bevel om Straat van Taiwan over te steken

Twee Duitse oorlogsschepen, onder leiding van commandant vice-admiraal Axel Schulz, wachten op orders uit Berlijn om te bepalen of zij de eerste Duitse marineschepen in decennia worden die door de Straat van Taiwan varen. De beslissing is nog niet genomen en weersomstandigheden kunnen een rol spelen. Volgens Schulz is hun mogelijke doorvaart bedoeld om te laten zien dat Duitsland zich inzet voor de op regels gebaseerde orde, een vreedzame oplossing van territoriale conflicten en vrije en veilige scheepvaartroutes.

De afgelopen vier jaar heeft Peking zijn militaire activiteiten in de zeestraat opgevoerd. Afvaarten door de waterweg door buitenlandse oorlogsschepen, vooral Amerikaanse, worden regelmatig veroordeeld door Peking, dat zegt dat dergelijke missies “de vrede en stabiliteit ondermijnen” in de regio. Duitsland, een belangrijke handelspartner van zowel China als Taiwan, heeft zich aangesloten bij andere westerse landen om zijn militaire aanwezigheid in de regio uit te breiden nu de ongerustheid over de territoriale ambities van Peking toeneemt.

Voor hun mogelijke doortocht door de zeestraat volgende maand zullen het fregat Baden-Wuerttemberg en het aanvullingsschip Frankfurt am Main dinsdag aanleggen in Tokio. Ze zullen ook halt houden in Zuid-Korea en de Filippijnen en deelnemen aan oefeningen met Frankrijk, Indonesië, Italië, Japan, Maleisië, Singapore, de Filippijnen en de Verenigde Staten.

Straat van Taiwan: een belangrijke handelsroute

De Straat van Taiwan is een belangrijke handelsroute waar ongeveer de helft van de containerschepen wereldwijd doorheen vaart. Zowel de Verenigde Staten als Taiwan zeggen dat het een internationale waterweg is. China eist de soevereiniteit op over het democratisch geregeerde Taiwan en zegt jurisdictie te hebben over de bijna 180 km brede waterweg die de twee partijen scheidt en deel uitmaakt van de Zuid-Chinese Zee.

Taiwan maakt fel bezwaar tegen de Chinese soevereiniteitsaanspraken en zegt dat alleen de bevolking van het eiland over haar toekomst kan beslissen. De militaire aanwezigheid van Duitsland in de regio is toegenomen naarmate de ongerustheid over de territoriale ambities van Peking groeit. Vorige maand zette de Luftwaffe gevechtsvliegtuigen in voor de eerste gezamenlijke oefeningen in Japan. In 2021 voer er voor het eerst in bijna 20 jaar een Duits oorlogsschip door de Zuid-Chinese Zee.

Schulz zei dat hij niet van plan was om specifieke veiligheidsmaatregelen te nemen als de oorlogsschepen onder zijn commando de Straat van Taiwan zouden oversteken. Hij noemde het een “normale doorvaart”, vergelijkbaar met het varen door het Kanaal of de Noordzee. Hij verwachtte echter dat elke passage nauwlettend in de gaten zou worden gehouden. Hij verwacht dat de Chinese marine en mogelijk de kustwacht of maritieme milities hen zullen escorteren, en beschreef dit als een gangbare praktijk.

De Duitse oorlogsschepen wachten op orders uit Berlijn voordat ze hun beslissing nemen om de Straat van Taiwan over te steken.

Belangrijkste punten

• Twee Duitse oorlogsschepen wachten op orders uit Berlijn om de Straat van Taiwan over te steken.
• De mogelijke overtocht is bedoeld om te laten zien dat Duitsland zich inzet voor een op regels gebaseerde orde, een vreedzame oplossing van territoriale conflicten en vrije en veilige scheepvaartroutes.
• Duitsland heeft zich aangesloten bij andere westerse landen om zijn militaire aanwezigheid in de regio uit te breiden nu de bezorgdheid over de territoriale ambities van Peking groeit.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.