Deze tien landen zijn koplopers op het gebied van AI

Een recente studie van ZeroBounce heeft Israël op de vierde plaats wereldwijd geplaatst in termen van kunstmatige intelligentie (AI) vooruitgang, samen met andere toplanden zoals de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk.

De ranglijst werd bepaald door het analyseren van privé-investeringen in de afgelopen tien jaar, het aantal AI-gerelateerde start-ups en personeelsgerelateerde criteria.

Koploper

De Verenigde Staten, die als eerste eindigden in AI-vooruitgang, hebben de afgelopen tien jaar $335,2 miljard aan particuliere investeringen gedaan. Daarnaast blijkt dat er in de VS 5.500 AI-startups zijn opgericht, en in 2024 zullen er 71.000 AI-gerelateerde vacatures beschikbaar zijn voor geïnteresseerden.

Zilver en brons voor China en het Verenigd Koninkrijk

China, dat op de tweede plaats staat in de ranglijst, blijkt de snelste vooruitgang te boeken op het gebied van AI. Het land heeft $103,5 miljard geïnvesteerd, wat drie keer minder is dan de investeringen van de VS. Ondanks dat er minder AI-gerelateerde startups en vacatures zijn in China, zijn er wel meer AI-specialisten in de algemene beroepsbevolking; namelijk 0,64% van alle werkenden in China.

Het Verenigd Koninkrijk behaalde de derde plaats met $22,2 miljard aan AI-investeringen. In 2023 bedroegen de investeringen $3,78 miljard, wat één zesde is van de totale investeringen van het afgelopen decennium. Volgens het onderzoek heeft het VK, in vergelijking met India, slechts half zoveel startups opgericht, namelijk 727 in totaal.

De top 10 van landen

De top 10 landen wereldwijd in termen van AI-vooruitgang zijn:

1. Verenigde Staten
2. China
3. Verenigd Koninkrijk
4. Israël
5. Canada
6. Duitsland
7. India
8. Frankrijk
9. Zuid-Korea
10. Singapore

Belangrijkste punten

• Koplopers op het gebied van AI-ontwikkeling zijn de VS, China en het Verenigd Koninkrijk.
• Deze ranglijsten zijn bepaald op basis van een analyse van private investeringen in de afgelopen tien jaar, het aantal AI-gerelateerde start-ups en personeelsgerelateerde criteria zoals het aantal AI-specialisten en gerelateerde vacatures.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.