VS keurt wapenpakket van 20 miljard dollar aan Israël goed

De Verenigde Staten hebben de verkoop van een gigantisch wapenpakket van 20 miljard dollar aan Israël goedgekeurd. Het pakket omvat F-15 gevechtsvliegtuigen en andere militaire uitrusting ter waarde van bijna 19 miljard dollar, samen met tankpatronen ter waarde van 774 miljoen dollar, explosieve mortierpatronen ter waarde van meer dan 60 miljoen dollar en legervoertuigen ter waarde van 583 miljoen dollar.

De verkoop werd goedgekeurd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die het belang van het behoud van Israëls “sterke en parate zelfverdedigingscapaciteit” als een belangrijke overweging aanhaalde. Het Pentagon benadrukte dat de leveringen pas over jaren zouden beginnen, waarbij de productie van F-15 gevechtsvliegtuigen enkele jaren in beslag zou nemen en de verwachte levering in 2029 zou plaatsvinden. Ander materieel zal in 2026 worden geleverd.

Verwachte leveringen beginnen over jaren

Sommige experts suggereren dat de leveringen eerder dan 2026 zouden kunnen beginnen, hoewel de exacte tijdlijn niet bekend is gemaakt.

De verkoop maakt deel uit van een langdurige verbintenis van de Verenigde Staten om de veiligheid van Israël te ondersteunen en zijn militaire voorsprong in de regio te behouden.

Context voor de verkoop: lopend conflict in Gaza

Het conflict in Gaza heeft de regio verwoest en een aanzienlijk aantal burgerslachtoffers geëist. In een poging om een bredere oorlog in het Midden-Oosten af te wenden, heeft Washington geprobeerd om samen met regionale bemiddelaars een staakt-het-vuren tot stand te brengen. Tot nu toe hebben deze pogingen echter niets opgeleverd.

Zorgen over Amerikaanse steun voor de militaire inspanningen van Israël

De militaire steun van Washington aan Israël heeft te maken met toenemende binnenlandse en internationale kritiek. De VS hebben Israël sinds het begin van het conflict in oktober meer dan 10.000 zeer destructieve bommen van 2.000 pond en duizenden Hellfire-raketten geleverd.

Ondanks de kritiek blijven de VS zich inzetten voor de veiligheid van Israël. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant bedankte Amerikaanse functionarissen voor hun hulp bij het handhaven van Israëls “kwalitatieve militaire voorsprong” in de regio.

De oorlog heeft verwoestende gevolgen gehad voor Gaza: bijna 40.000 Palestijnen zijn gedood en meer dan 2,3 miljoen mensen zijn ontheemd. Het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid heeft een hongercrisis gemeld en bij het Wereldgerechtshof zijn beschuldigingen van genocide ingediend tegen Israël, dat deze beweringen ontkent.

Uiteindelijk zal de beslissing van Washington om de verkoop van dit enorme wapenpakket goed te keuren waarschijnlijk de bezorgdheid over haar rol in het bestendigen van het conflict in Gaza blijven voeden.

In het kort:

  • De VS heeft een wapenpakket van 20 miljard dollar aan Israël goedgekeurd.
  • Het pakket omvat F-15 gevechtsvliegtuigen en ander militair materieel.
  • De leveringen zullen naar verwachting over jaren beginnen, maar sommige experts suggereren eerdere leverdata.
  • De verkoop maakt deel uit van een langdurige verbintenis van de Verenigde Staten om de veiligheid van Israël te ondersteunen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.