Zwitserse UBS boekt sterke resultaten over het tweede kwartaal

De grootste bank van Zwitserland, UBS, heeft over de periode april-juni een nettowinst van 1,14 miljard dollar gerapporteerd, waarmee de prognoses van analisten zijn overtroffen en een belangrijke mijlpaal is bereikt in de integratie met Credit Suisse. Dit indrukwekkende resultaat komt nadat de bank in mei de formele juridische fusie met Credit Suisse afrondde.

De nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders was aanzienlijk hoger dan de 528 miljoen dollar die analisten hadden voorspeld in een door het bedrijf uitgegeven enquête. Sergio Ermotti, CEO van UBS, schreef de sterke resultaten toe aan de “significante vooruitgang” die is geboekt sinds de afronding van de overname van Credit Suisse en verklaarde dat de bank nu in een goede positie verkeert om haar financiële doelstellingen te halen en terug te keren naar winstgevendheid.

Omzet en kosten overtreffen verwachtingen

De investment bank en de non-core en legacy divisie van UBS zorgden voor het positieve resultaat, waarbij de inkomsten en operationele kosten de consensusverwachtingen overtroffen. Analisten van Deutsche Bank merkten op dat de sterke prestaties ook te danken waren aan kapitaalbeheer, kostenbesparingen en een behoorlijke netto-instroom bij Global Wealth Management.

De bank heeft $0,9 miljard aan additionele bruto kostenbesparingen gerealiseerd, waarmee ongeveer 45 procent van haar cumulatieve jaarlijkse ambities voor bruto kostenbesparingen is bereikt. UBS heeft de niet-kernactiviteiten en de naar risico gewogen activa uit het verleden met 42 procent teruggebracht sinds het tweede kwartaal van vorig jaar, inclusief een daling van $8 miljard op kwartaalbasis.

Onzeker

Ondanks de sterke resultaten blijven de macro-economische vooruitzichten vertroebeld door aanhoudende conflicten, geopolitieke spanningen en de komende Amerikaanse verkiezingen. De bank verwacht dat deze onzekerheden in de nabije toekomst zullen aanhouden, wat zal leiden tot een hogere marktvolatiliteit dan in de eerste helft van het jaar.

UBS ziet een positief beleggerssentiment en een aanhoudend momentum in de activiteit voor klanten en transacties. De bank ziet echter ook gematigde tegenwind in de nettorentebaten door voortdurende verschuivingen in de mix bij Global Wealth Management en de effecten van de tweede renteverlaging door de Zwitserse Nationale Bank, die nog niet zijn verwerkt in de prijsstelling voor deposito’s bij Personal & Corporate Banking.

UBS verwacht in het derde kwartaal ongeveer 1,1 miljard dollar aan integratiegerelateerde kosten en een bescheiden daling van de bruto kostenbesparingen. De integratiegerelateerde kosten zullen volgens de bank deels worden gecompenseerd door een accretie van ongeveer $ 0,6 miljard aan boekhoudkundige overname-effecten.

Terwijl UBS de integratie met Credit Suisse voortzet, kijken beleggers nauwlettend naar tekenen van succes of uitdagingen. De bank heeft sterke resultaten gerapporteerd sinds de overname van haar oude concurrent, maar de onzekerheid over het rendement op kapitaal blijft groot.

In het kort

  • De resultaten van UBS voor het tweede kwartaal overtroffen de verwachtingen van analisten, zowel wat betreft inkomsten als uitgaven.
  • De bank heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt met de integratie van Credit Suisse en $0,9 miljard aan bruto kostenbesparingen gerealiseerd.
  • Ondanks de sterke resultaten blijven de macro-economische vooruitzichten onzeker door aanhoudende conflicten en geopolitieke spanningen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.