Amerikaanse schaliebedrijven verhogen productie met minder boorplatforms

Amerikaanse schaliebedrijven, bedrijven die zich richten op het winnen van olie en aardgas uit schaliegesteenten, bereiken een grotere operationele efficiëntie. Dit resulteert in een hogere olieproductie zonder een overeenkomstige stijging van de uitgaven.

Volgens industrie-experts en leidinggevenden van bedrijven is dit te danken aan langere putten, het samenpersen van meer putten op één boorplatform en het fracken (hydraulisch breken) van meerdere putten tegelijk.

Verbetering van de efficiëntie leidt tot hogere productiedoelstellingen

Als gevolg van deze efficiëntiewinsten hebben verschillende grote producenten hun productiedoelstellingen voor schalieolie voor het hele jaar verhoogd. Chevron heeft bijvoorbeeld zijn Permian productiedoelstelling met 15 procent verhoogd, terwijl eerder een stijging van 10 procent was voorspeld. Andere bedrijven, waaronder Diamondback, APA Corp, Devon Energy en Permian Resources, hebben voor de komende maanden ook een hoger dan verwachte schalieproductie voorspeld.

De Amerikaanse olieproductie heeft sinds 2009 consequent de ramingen overtroffen, behalve in 2020 toen de COVID-19 pandemie de vraag en productie verminderde. De olieproductie in de Permian Basin-regio is aanzienlijk gestegen, met een totale productie van 6,2 miljoen vaten per dag in juni, het op één na hoogste niveau ooit.

Triple-fracking technologie verhoogt productie

Chevron heeft het voortouw genomen bij het inzetten van de triple-fracking technologie, waarmee drie putten tegelijkertijd kunnen worden gefrackt, waardoor de kosten met meer dan 10 procent worden verlaagd en de voltooiingstijd met 25 procent wordt verminderd. Deze technologie heeft geholpen de productiedagen te verhogen en zal naar verwachting de groei blijven stimuleren.

Nu de OPEC van plan is om later dit jaar de productiebeperkingen af te bouwen, bevinden Amerikaanse schaliebedrijven zich in een goede positie om te profiteren van het toegenomen aanbod op de wereldoliemarkt. Volgens Macquarie Group zal de productie in de VS tegen het einde van dit jaar naar verwachting met ongeveer 500.000 vaten per dag (bpd) groeien, wat meer is dan de schattingen van de Amerikaanse overheid.

Uiteindelijk zien we een markt die in het vierde kwartaal overbevoorraad zal raken,” zei Walt Chancellor, een energiestrateeg bij Macquarie Group.

Key takeaways

• Amerikaanse schaliebedrijven bereiken een grotere operationele efficiëntie, wat resulteert in een hogere olieproductie zonder een overeenkomstige stijging van de uitgaven.
• Grote producenten hebben hun productiedoelstellingen voor schalieolie voor het hele jaar verhoogd als gevolg van deze efficiëntiewinsten.
• In de Permian regio is de productie aanzienlijk gestegen, met een totale productie van 6,2 miljoen vaten per dag in juni.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.