Olieprijs stijgt door spanningen in Midden-Oosten en daling van de Amerikaanse voorraad ruwe olie

De olieprijzen stijgen woensdag nadat zorgen over een mogelijke uitbreiding van de oorlog tussen Israël en Gaza en een daling van de Amerikaanse voorraden van ruwe olie en benzine het marktsentiment stimuleerden. Brent crude futures stegen 32 cent, of 0,4 procent, naar 81,01 dollar per vat tegen 0820 GMT, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude steeg met 33 cent, of 0,4 procent, naar 78,68 dollar per vat.

Het conflict in het Midden-Oosten kan de olieprijzen de komende zes maanden, en mogelijk nog langer, verder doen stijgen. De Amerikaanse marine heeft oorlogsschepen en een onderzeeër ingezet in het Midden-Oosten om Iran tegen te gaan. Iran heeft een strenge reactie gezworen voor de moord op de Hamas-leider eind vorige maand. Israël heeft zijn betrokkenheid bevestigd noch ontkend, maar vecht in Gaza tegen Hamas nadat de groep Israël in oktober had aangevallen. “De omvang van de represaille van Iran en de reactie van Israël zullen waarschijnlijk bepalen of het huidige conflict in het Midden-Oosten zich uitbreidt tot een regionaal conflict,” zei Vivek Dhar, analist bij Commonwealth Bank of Australia.

Belangrijke zorg

De mogelijkheid van een breder conflict in het Midden-Oosten is een belangrijke zorg voor de wereldwijde oliemarkt. In een nota op woensdag merkten analisten van ANZ Research op dat de escalatie van een breder conflict in het Midden-Oosten waarschijnlijk niet alleen de Iraanse olievoorziening bedreigt, maar ook de olie die door cruciale knelpunten in de regio wordt getransporteerd. Er zouden meer dan 20 miljoen vaten olie per dag blootgesteld kunnen worden aan het risico op verstoringen.

De Amerikaanse voorraden van ruwe olie en benzine zijn vorige week gedaald, wat zouden kunnen wijzen op een hogere vraag in de VS.

Ondanks de opwaartse druk op de olieprijzen hield het Internationaal Energieagentschap (IEA) dinsdag zijn prognose voor de wereldwijde groei van de vraag naar olie in 2024 ongewijzigd, maar verlaagde het zijn prognose voor 2025 onder verwijzing naar de impact van een verzwakte Chinese economie op de consumptie.

Belangrijkste punten

• De olieprijzen stegen toen de bezorgdheid over een mogelijke uitbreiding van de oorlog tussen Israël en Gaza en een daling van de Amerikaanse voorraden van ruwe olie en benzine het marktsentiment stimuleerden.
• Het conflict in het Midden-Oosten vormt een opwaarts risico voor de olieprijzen in de komende zes maanden en mogelijk zelfs langer.
• De dalende voorraden zouden kunnen wijzen op een hogere vraag in de VS, ’s werelds grootste olieconsument.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.