Tim Walz is de running mate van Kamala Harris

Niet Josh Shapiro maar Tim Walz is de running mate van presidentskandidaat Kamala Harris. Dat maakte Harris bekend via een post op X.

In het nieuws: Tim Walz, de gouverneur van Minnesota, is de running mate van Kamala Harris geworden.

  • Kamala Harris heeft bekend gemaakt dat Tim Walz haar running mate wordt en dus kandidaat is voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten. Dat deed ze middels een post op X. “Ik ben trots om aan te kondigen dat ik Tim Walz heb gevraagd om mijn running mate te zijn. Als gouverneur, een coach, een leraar en een veteraan heeft hij al opgebracht voor families zoals de zijne. Het is geweldig om hem in mijn team te hebben”, tweette Harris.
  • Walz zelf reageerde ook op zijn voordracht via Instagram. “Ik ga ervoor”, schreef hij, terwijl hij het “de eer van zijn leven” noemde. “Het deed me denken aan mijn eerste schooldag”, verklaart een enthousiaste Walz.
  • Een venijnige reactie van uitdager Donald Trump kwam er ook. In een bericht begon hij met het zwartmaken van Tim Walz. Die zou “onze grenzen openen voor de ergst denkbare criminelen” en daarmee “de hel op aarde ontketenen”. Kortom, “hij is zó slecht”, dixit Trump.

Ingezoomd: Waarom koos Harris voor Walz?

  • Walz’ thuisstaat Minnesota is geen strijdstaat, de inwoners stemmen overwegend op de Democraten. Als gouverneur wist Walz de COVID-pandemie het hoofd te bieden en moest hij een politiek antwoord geven op de #BlackLivesMatter-protesten na de dood van de zwarte George Floyd door een witte politieman.
  • Walz is 60 jaar oud en staat bekend als zeer progressief. Hij is minder bekend bij het grote publiek, maar wist viraal te gaan nadat hij de Republikeinen omschreef als “rare mensen”. Walz ijvert voor gratis maaltijden op school en betaald ziekteverlof. Ondanks die standpunten ligt hij ook goed bij conservatievere kiezers.
  • Met Walz zou Harris de landelijke populistische kiezers willen aanspreken. Dat zijn mensen die eerder geneigd zouden zijn om op Donald Trump te stemmen. Of het lukt, valt nog af te wachten.

Direct op campagne

Gevolgd: Van de drie kanshebbers bleef uiteindelijk enkel Walz over.

  • Afgelopen vrijdag waren er volgens kenners nog drie kanshebbers. Ex-astronaut Mark Kelly, die nu senator voor Arizona is, zou zelf uit de race gestapt zijn. Josh Shapiro, de gouverneur van Pennsylvania, maakte de grootste kans, was het oordeel in de media. Dit was ingegeven door het idee dat hij wél uit een strijdstaat komt, waardoor zijn herkomst dus van strategisch belang is. Uiteindelijk lijkt dit geen invloed te hebben gehad op de beslissing van Harris.
  • Kamala Harris trekt direct op campagne. Ze bezoekt zeven staten in vier dagen. Dat wordt ook onmiddellijk de vuurdoop voor Walz, die met haar meereist als vicepresidentskandidaat.
  • Volgens CNN zou Harris het nieuws wereldkundig maken met een filmpje waarin het telefoongesprek wordt weergegeven tussen haar en Tim Walz, op het moment dat Walz te horen krijgt dat hij de running mate wordt. Het doet denken aan het filmpje waarin Harris Joe Biden belde om hem te feliciteren met zijn overwinning. Een uitbundige Harris ging toen viraal met de uitspraak “We did it, Joe!”. Dat filmpje is nog niet opgedoken.

Dit artikel werd geüpdatet om 17:48, toen de bekendmaking officieel werd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.