De Waalse coöperatieve bank CPH Banque sleutelt op 16 september, de dag waarop de nieuwe staatsbons worden uitgegeven, aan de spaarrentes.
In het nieuws: De spaarders bij CPH Banque moeten vanaf 16 september tevreden zijn met een lagere spaarrente op het gewone spaarboekje.
- De rente op de klassieke spaarrekening daalt dan van 2,1 procent naar 1,5 procent.
- CPH Banque wijzigt ook de samenstelling van de rente op de recentelijk gelanceerde Plus-spaarrekening. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt vanaf 16 september een getrouwheidspremie van 1 procent en een basisrente van 1,6 procent. Vandaag bedraagt de getrouwheidspremie 1,5 procent en de basisrente 1,1 procent. Het totaalrendement blijft dus steken op 2,6 procent.
- Opgelet: Door de lagere getrouwheidspremie verlies je een kleiner gedeelte van de spaaropbrengsten als je je spaargeld binnen het jaar opvraagt. De premie geldt immers enkel voor de deposito’s die twaalf opeenvolgende maanden op de rekening staan.
Ook dit: Jonge spaarders zien de rente op enkele spaarboekjes dalen.
- Op de spaarrekening voor 0- tot 11-jarigen geldt momenteel een spaarrente van 1,55 procent. Dat wordt vanaf 16 september 1,25 procent.
- De rente op de spaarrekening voor 12- tot 25-jarigen daalt vanaf dan van 2,25 naar 2 procent.
CPH Banque wijzigt spaarrentes op een opmerkelijk moment
Opgemerkt: De timing van de rentewijzigingen springt in het oog.
- De nieuwe tarieven gelden vanaf de dag waarop het Federaal Agentschap van de Schuld nieuwe staatsbons lanceert, waarvan een met een looptijd van een jaar. De looptijd van de tweede obligatie wordt later bekendgemaakt.
- De intekenperiode loopt van 5 tot 13 september. Op 4 september komt namelijk het kapitaal uit zogenaamde Van Peteghem-bon vrij. Het gaat om bijna 22 miljard euro. Daar komt ook nog eens zo’n 620 miljoen euro aan rente-inkomsten bij.
- Veel financiële instellingen lanceren nu net nieuwe producten om een deel van de staatsbonmiljarden aan te trekken. Het valt daarbij op dat ze de spaarboekjes niet in de strijd gooien. Bijna alle banken laten de spaarrente ongemoeid.
- Enkel de internetbank NIBC is CPH Banque al voorgegaan. Die verlaagde al na de eerste renteknip van de Europese Centrale Bank (ECB) de spaarvergoeding. De mobiele broker Trade Republic zette toen het mes in de vergoeding die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.