Schommelingen in de aardgasprijzen spelen grotere rol in inflatie eurozone, volgens onderzoek ECB

De Europese Centrale Bank heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd waarin het toenemende belang van schokken in de aardgasprijzen op de inflatie in de eurozone wordt benadrukt. Volgens het onderzoek hebben schommelingen in de gasprijs een steeds grotere invloed op de inflatie, hoewel nog steeds niet zo uitgesproken als veranderingen in de olieprijs.

De auteurs van de studie, economen van de Banco de Espana en de ECB, merken op dat de gasprijzen vroeger gekoppeld waren aan de olieprijzen, maar dat deze de afgelopen twee decennia zijn ontkoppeld. Dit heeft ertoe geleid dat gas een unieke, zelfstandige rol speelt bij het aanjagen van de inflatie.

De ontkoppeling van gas- en olieprijzen

Uit het onderzoek blijkt dat schokken in de gasprijs ongeveer een derde minder doorwerking hebben in de inflatie dan schokken in de olieprijs. De auteurs stellen dat dit komt doordat gasprijzen een grotere invloed hebben op de productiekant dan op de consumptiekant, waardoor indirecte effecten overheersen.

Een stijging van de gasprijzen met 10 procent leidt tot een doorwerking van ruwweg 0,1 procentpunt, met aanhoudende inflatoire effecten na een jaar. Aangezien de stijging van de gasprijzen tussen begin 2022 en augustus 2022 bijna 200 procent bedroeg, zou dit zich vertalen in een stijging van de inflatie met ruwweg 2 procentpunten.

Regionale verschillen

De onderzoekers vinden ook dat onverwachte schokken in de gasprijs een grotere impact hebben op landen die intensiever gas gebruiken voor productie of stroomopwekking. Hun resultaten suggereren dat deze schokken een grotere invloed hebben op de Duitse, Spaanse en Italiaanse inflatie dan op de Franse inflatie.

De gasprijzen zijn sindsdien gedaald en de energieprijzen hebben een groot deel van dit jaar een neerwaartse druk uitgeoefend op de inflatie, waarbij de aardgasprijzen zich binnen een relatief smalle band rond het niveau van medio 2021 bewogen.

Concluderend onderstreept het onderzoek van de ECB het toenemende belang van gasprijsschokken bij het aanjagen van de inflatie in de eurozone. Aangezien de wereldeconomie blijft schommelen tussen onzekerheden, zal inzicht in deze dynamiek cruciaal zijn voor zowel beleidsmakers als investeerders.

Belangrijkste punten

• De Europese Centrale Bank heeft een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd waarin het toenemende belang van aardgasprijsschokken op de inflatie in de eurozone wordt benadrukt.
• In de afgelopen twee decennia zijn de gasprijzen losgekoppeld van de olieprijzen, waardoor gas een unieke rol speelt bij het aanjagen van de inflatie.
• Onverwachte gasprijsschokken hebben een grotere impact op landen die intensiever gebruik maken van gas in de productie of stroomopwekking.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.