VS en bondgenoten waarschuwen burgers Libanon te verlaten

De Verenigde Staten hebben hun burgers opgeroepen Libanon te verlaten met “elk beschikbaar ticket” nu de angst groeit dat de oorlog in het Midden-Oosten zich kan uitbreiden. Het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Frankrijk, Canada en Jordanië hebben soortgelijke waarschuwingen gegeven.

Iran heeft “strenge” vergeldingsmaatregelen gezworen tegen Israël, dat het de schuld geeft van de dood van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran op woensdag. Zijn moord kwam enkele uren nadat Israël Hezbollah commandant Fuad Shukr had gedood in Beiroet.

Spanningen lopen op

Hezbollah lanceerde tientallen raketten op de stad Beit Hillel in het noorden van Israël rond 00:25 lokale tijd vandaag. Op beelden op sociale media was te zien hoe Israëls Iron Dome luchtverdedigingssysteem de raketten onderschepte. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

De Amerikaanse ambassade verklaarde zaterdag dat degenen die ervoor kiezen om in Libanon te blijven “noodplannen moeten opstellen” en bereid moeten zijn om “voor langere tijd ter plaatse te schuilen”. De ambassade zei dat verschillende luchtvaartmaatschappijen vluchten hebben opgeschort of geannuleerd, maar dat “commerciële transportmogelijkheden om Libanon te verlaten beschikbaar blijven”.

Pentagon zet oorlogsschepen en straaljagers in voor regio

Het Pentagon zei dat het extra oorlogsschepen en straaljagers naar de regio stuurt om Israël te helpen verdedigen tegen mogelijke aanvallen van Iran en zijn handlangers. Het Verenigd Koninkrijk heeft ook extra militair personeel, consulair personeel en grenswachtambtenaren gestuurd om te helpen bij eventuele evacuaties.

Twee Britse militaire schepen zijn al in de regio en de Royal Air Force heeft transporthelikopters stand-by gezet. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy heeft gezegd dat de regionale situatie “snel zou kunnen verslechteren”.

Israëlische aanvallen doden 17 mensen in school in Gaza

Ondertussen zijn in Gaza ten minste 17 mensen in een school voor ontheemden gedood door een Israëlische aanval, aldus de door Hamas geleide autoriteiten op zaterdag. Volgens het Israëlische leger werd de Hamama school in de wijk Sheikh Radwan in Gaza City gebruikt als commandocentrum voor militanten.

Israëlische ministers werden dit weekend naar huis gestuurd met satelliettelefoons in geval van een aanval op de communicatie-infrastructuur van het land. Velen vrezen dat de Iraanse vergelding bij deze gelegenheid een vergelijkbare vorm zou kunnen aannemen, zoals een luchtaanval met behulp van drones en raketten.

In april lanceerde Iran een luchtaanval op Israël met 170 drones, 30 kruisraketten en minstens 110 ballistische raketten. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëli’s gewaarschuwd dat er “uitdagende dagen voor ons liggen…. We hebben dreigementen van alle kanten gehoord. We zijn voorbereid op elk scenario.”

Ook Frankrijk roept zijn burgers op het land te verlaten

Frankrijk heeft een reisadvies uitgevaardigd waarin het zijn burgers oproept het land te verlaten vanwege de toenemende militaire risico’s in het Midden-Oosten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dit zondag bekend en waarschuwde voor mogelijke escalatie. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft de situatie nauwlettend volgen en zal indien nodig updates en reisadviezen geven.

Reizen naar Libanon wordt mogelijk niet langer als veilig beschouwd vanwege de toenemende militaire risico’s. Frankrijk raadt zijn burgers aan om plannen voor een bezoek aan of verblijf in Libanon te heroverwegen.

Key Takeaways

  • VS en bondgenoten waarschuwen burgers Libanon te verlaten temidden van escalerende spanningen in Midden-Oosten
  • Burgers wordt geadviseerd het land zo snel mogelijk te verlaten.
  • Iran zweert zware vergeldingsmaatregelen tegen Israël, dat het de schuld geeft van de dood van Hamas-chef Ismail Haniyeh.
  • Hezbollah lanceert tientallen raketten op Noord-Israël, maar Israëls Iron Dome luchtverdedigingssysteem onderschept ze.
  • Pentagon stuurt extra oorlogsschepen en straaljagers naar de regio om Israël te helpen verdedigen tegen mogelijke aanvallen
  • 17 mensen gedood bij Israëlische aanvallen in een school in Gaza
  • Frankrijk heeft een reisadvies afgegeven voor Libanon vanwege de toenemende militaire risico’s.
  • Franse burgers moeten zorgvuldig hun opties overwegen voordat ze naar Libanon reizen of er gaan wonen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.