Olieprijzen dalen naar laagste punt in 8 maanden

De olieprijzen daalden gisteren scherp en bereikten het laagste punt sinds januari, nadat teleurstellende Amerikaanse banencijfers en zwakke Chinese economische cijfers druk uitoefenden op de markt. Brent crude futures noteerden 2,71 dollar, of 3,41 procent, lager op 76,81 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures 2,79 dollar, of 3,66 procent, lager noteerden op 73,52 dollar.

De Amerikaanse economie voegde in juli minder banen toe dan verwacht en de werkloosheid steeg naar 4,3 procent. Dit betekende een vertraging van de banengroei en deed de vrees voor een mogelijke recessie toenemen. “We verschoven van een vraaggedreven markt naar een geopolitieke markt voor misschien twee dagen en toen doken we absoluut omlaag door al deze economische cijfers,” zei Tim Snyder, hoofdeconoom bij Matador Economics.

De olieprijzen stonden ook onder druk door de zwakke productieactiviteit in Azië, Europa en de VS, wat zorgen opriep over het herstel van de wereldeconomie. De dalende productieactiviteit in China remde de prijzen ook af, waardoor de zorgen over de groei van de vraag toenamen.

OPEC productie stijgt, spanningen Midden-Oosten nemen af

Los daarvan steeg de OPEC-olieproductie in juli. De groep pompte vorige maand 26,70 miljoen vaten per dag, 100.000 vaten per dag meer dan in juni. De Organisatie van Olie Exporterende Landen had tijdens een eerdere vergadering haar olieproductiebeleid ongewijzigd gelaten, inclusief het plan om vanaf oktober te beginnen met het afbouwen van een deel van de productieverminderingen.

Ondertussen begonnen de spanningen in het Midden-Oosten, die de olieprijzen de afgelopen dagen hadden opgedreven, af te nemen. Libanon’s door Iran gesteunde groep Hezbollah zei dat haar conflict met Israël een nieuwe fase was ingegaan, maar analisten merkten geen materiële verstoring van de olietoevoer uit de regio op.

Nieuwe realiteit

Nu de olieprijzen zich op een dieptepunt van meerdere weken bevinden, zullen beleggers goed in de gaten houden of dit een keerpunt is voor de markt.

De wereldeconomie lijdt nog steeds onder de gevolgen van COVID-19 en zorgen over de groei van de vraag zullen waarschijnlijk blijven wegen op de olieprijzen. Naarmate de wereldeconomieën zich langzaam herstellen, zullen de oliemarkten zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit.

Belangrijkste punten

• De olieprijzen daalden scherp door tegenvallende Amerikaanse banencijfers en zwakke Chinese economische cijfers.
• De werkloosheid in de VS steeg in juli naar 4,3 procent, waardoor de vrees voor een mogelijke recessie toenam.
• De OPEC-olieproductie steeg in juli, maar de spanningen in het Midden-Oosten begonnen af te nemen.

Wil je toegang tot alle artikelen, ontdek onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.