Kans op wereldwijde recessie neemt toe

Amerikaanse aandelen zijn gisteren voor de tweede opeenvolgende dag gedaald, aldus Reuters. De Nasdaq Composite verkeert officieel in een correctiefase. De bezorgdheid over een naderende recessie neemt toe.

De sell-off werd veroorzaakt door een zwak banenrapport van het Labor Department, dat liet zien dat het aantal banen in de non-farm payrolls in juli met slechts 114.000 toenam, ver onder de gemiddelde voorspelling van 175.000.

Banencijfers in de VS stellen teleur

De teleurstellende banencijfers maakten de bezorgdheid groter dat de economie sneller dan verwacht vertraagt. Het werkloosheidscijfer steeg naar 4,3 procent, bijna het hoogste cijfer in drie jaar. De verwachtingen voor een renteverlaging door de Federal Reserve in september stegen naar 69,5 procent van 22 procent een dag eerder, volgens de FedWatch Tool van CME.

Lamar Villere, portfoliomanager bij Villere & Co, zei dat het banenrapport een verschuiving naar pessimistischer vooruitzichten inluidde. “De Fed gaat de rente verlagen en daar hebben we ons allemaal op ingesteld… Nu is het meer van hé, hebben ze te lang gewacht? Hebben we te maken met een recessie?”

Reactie aandelenmarkt

De Dow Jones Industrial Average daalde 610,71 punten, of 1,51 procent, tot 39.737,26, terwijl de S&P 500 100,12 punten, of 1,84 procent, verloor tot 5.346,56. De Nasdaq Composite kelderde 417,98 punten, of 2,43 procent, naar 16.776,16.

Amazon en Intel behoren tot de grootste dalers: Amazon daalde met 8,79 procent en Intel kelderde met 26,06 procent na hun kwartaalresultaten en teleurstellende prognoses. De Nasdaq Composite bevestigde zijn intrede in een correctiefase met een daling van meer dan 10 procent vanaf de hoogste slotkoers in juli.

Andere markttrends

De small cap Russell 2000 index daalde met 3,52 procent en sloot op een laagste punt in drie weken, terwijl de Philadelphia SE Semiconductor Index sloot op een laagste punt in drie maanden na de grootste tweedaagse daling sinds maart 2020. Chipaandelen zetten hun recente neergang voort, met de Philadelphia SE Semiconductor Index die 4,21 procent daalde.

Apple steeg echter met 0,69 procent na de publicatie van beter dan verwachte iPhone-verkopen in het derde kwartaal en de voorspelling van hogere winsten. De sectoren niet-duurzame consumptiegoederen, nutsbedrijven en vastgoed waren de enige stijgers.

Marktupdate

De CBOE Volatility index steeg boven zijn langetermijngemiddelde van 20 punten en bereikte 29,66, de hoogste stand sinds maart 2023, voordat hij afsloot op 23,39. Sommige marktdeelnemers zagen de sell-off als een kans om aandelen op te pikken tegen goedkopere prijzen.

Het aantal dalers was 2,92 tegen 1 op de NYSE en 4,52 tegen 1 op de Nasdaq. De S&P 500 noteerde 62 nieuwe 52-weeks highs en 15 nieuwe lows, terwijl de Nasdaq Composite 34 nieuwe highs en 297 nieuwe lows noteerde. Het volume op de Amerikaanse beurzen bedroeg 14,75 miljard aandelen, vergeleken met het gemiddelde van 11,97 miljard voor de volledige sessie in de afgelopen 20 handelsdagen.

Key takeaways

• Amerikaanse aandelen daalden voor een tweede opeenvolgende dag
• Nasdaq Composite bevestigde zijn intrede in een correctiefase
• Teleurstellende banencijfers deden de angst voor een recessie toenemen
• De verwachtingen voor een renteverlaging door de Federal Reserve zijn gestegen naar 69,5 procent

Wil je toegang tot alle artikelen, ontdek snel onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.