Fusobacterie: bacteriën die veel voorkomen in de mond kunnen sommige kankercellen laten ‘smelten’, zeggen wetenschappers

Een veel voorkomende bacteriesoort blijkt een grote invloed te hebben op bepaalde soorten kanker. Wetenschappers ontdekten dat deze bacterie sommige kankercellen kan laten “smelten”. Fusobacterium is een bacterie die veel voorkomt in de mond en darmen, maar onderzoekers van Guy’s and St Thomas’ en King’s College London hebben ontdekt dat de aanwezigheid ervan “giftig” lijkt te zijn voor hoofd- en nekkanker.

Onderzoekers analyseerden 155 patiënten met hoofd-halskanker uit de database van de Cancer Genome Atlas en ontdekten dat degenen die fusobacterium in hun tumor hadden een 65 procent lager risico op overlijden hadden. Dit in vergelijking met patiënten zonder de bacterie, wat suggereert dat de aanwezigheid van de bacterie een belangrijke factor kan zijn bij het bepalen van een betere prognose voor deze personen.

Het ‘giftige’ effect van bacteriën op kankercellen

In laboratoriumstudies lieten onderzoekers fusobacterium een paar dagen achter in petrischaaltjes met hoofd- en nekkankercellen, wat resulteerde in een vermindering van 70-99 procent van levensvatbare kankercellen. Het “giftige” effect van de bacterie was zo uitgesproken dat het team “brutaal verrast” was door de bevindingen.

De hoofdauteur van het onderzoek, dr. Miguel Reis Ferreira, merkt op dat het onderzoek een complexere rol van de fusobacterie in de relatie met kanker onthult dan eerder werd gedacht. “Deze bacterie is in staat om kankercellen te doden,” zei hij. “Hij smelt in wezen hoofd- en nekkankercellen.”

Nieuwe behandelingen aan de horizon

De ontdekking van de invloed van de fusobacterie op hoofd-halskanker heeft belangrijke gevolgen voor de behandeling. De bacterie kan mogelijk worden gebruikt om nieuwe behandelingen te formuleren voor patiënten met dit type kanker, dat kankers van de mond, neus, sinussen, keel en strottenhoofd omvat.

Dr. Reis Ferreira merkt op dat de bevindingen weliswaar veelbelovend zijn, maar dat ze in evenwicht moeten worden gebracht door de bekende rol van de fusobacterie in het verergeren van bepaalde soorten kanker, zoals die in de darm. Het team bestudeert nu de exacte biologische mechanismen achter hun bevindingen om beter te begrijpen hoe de bacterie samenwerkt met kankercellen.

Terwijl onderzoekers doorgaan met het ontrafelen van de geheimen van de invloed van de fusobacterie op kanker, wordt gehoopt dat deze ontdekking zal leiden tot nieuwe en effectieve behandelingen voor patiënten met hoofd-halskanker.

Belangrijkste punten

  • Er is ontdekt dat Fusobacterium een “toxisch” effect heeft op bepaalde soorten kankercellen.
  • De bacterie bleek in laboratoriumstudies een reductie van 70-99 procent te veroorzaken in levensvatbare kankercellen.
  • De ontdekking heeft belangrijke gevolgen voor de behandeling en kan leiden tot nieuwe behandelingen voor patiënten met hoofd- en nekkanker

Wil je toegang tot alle artikelen, abonneer je dan hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.