Is verhuren in Spanje nog rendabel?

Door de groeiende populariteit en de toeristische verhuurplatformen zoals Airbnb zijn er, net zoals toeristische steden als Amsterdam en Brugge, ook bepaalde gebieden in Spanje die steeds meer onder druk komen te staan. Zo zijn onlangs de inwoners van Mallorca nog op straat gekomen om te protesteren tegen het massatoerisme op de Balearen. Dat zorgt er onder meer voor dat de vastgoedprijzen fors stijgen. Is het nog interessant om te verhuren in Spanje?

Context: Er is onlangs in Spanje opnieuw massaal geprotesteerd tegen de negatieve gevolgen van het toerisme.

  • Mallorca, Menorca en Ibiza verwelkomden vorig jaar een recordaantal van 17,8 miljoen bezoekers en de verwachting is dat het bij ongewijzigd beleid nog elk jaar zal toenemen. De eilandengroep telt nog geen 1,25 miljoen autochtone bewoners.
  • Die inwoners maken zich meer en meer zorgen over de impact van dat massatoerisme op het alledaagse leven. Ze hekelen voornamelijk de opgelopen vastgoedprijzen. Veel toeristen kopen namelijk een tweede verblijf in die regio’s, wat de vraag een enorme boost geeft.

Maar: Filip Berger, Business development manager van Nieuwbouw in Spanje, laat in een reactie tegenover onze site weten dat het geen zwart-wit verhaal is.

  • “Spanje is enorm afhankelijk van dat toerisme. Elke regio vecht voor de inkomsten van de vakantieganger en tweede verblijver”, klinkt het. “Net waar veel vakantieverhuur is, ontstaat dikwijls een lokale, dynamische economie met onder meer cafés en restaurants.”

Hoe mooie verhuurrendementen in Spanje realiseren?

Duiding: Loont het nog de moeite om de Spaanse vastgoedmarkt te betreden?

  • Volgens Freyke Van Looveren, een van de oprichters van Nieuwbouw in Spanje, is het nu belangrijker dan ooit om een goede locatie uit te kiezen. “In sommige gebieden valt er hoe dan ook nog een mooi rendement te halen. Alles begint natuurlijk bij een goede aankoop”, verduidelijkt ze.
  • Ze benadrukt dat potentiële kopers aandacht moeten hebben voor de lokale regelgeving. “Iedere regio heeft haar eigen beleid en we moeten in iedere regio anders te werk gaan op basis van de behoefte van de klant”, aldus Van Looveren.
  • “Hetzelfde geldt voor de verwachte huurrendementen. We bekijken alles geval per geval. We moeten dikwijls een ontradend advies geven, wat niet altijd gemakkelijk is. Maar het past wel binnen onze langetermijnvisie”, voegt Carl Vorsselmans, een van de oprichters van Nieuwbouw in Spanje, eraan toe.
  • “Het blijft natuurlijk altijd een stuk ondernemen waar men afhankelijk is van bepaalde politieke beleidsbeslissingen. Daarom is het net zo belangrijk om je hierin professioneel te laten begeleiden door mensen die de lokale gevoeligheden kennen en op de hoogte zijn van de actuele veranderingen in de wetgeving”, gaat Vorsselmans verder.
  • Tot slot merkt hij op dat je in Spanje een belasting van 19 procent moet betalen op de huurinkomsten. In België moet je op die opbrengsten (momenteel) geen belastingen betalen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.