Het aantal startende ondernemers herstelt zich na dip in 2022

Ondernemersorganisatie Unizo rapporteert weer meer mensen die starten met ondernemen. Na een kleine dip in 2022 noemt Unizo de cijfers voor 2023 weer in lijn met de algemene stijgende trend.

In het nieuws: Uit de Startersatlas 2024 van Unizo, GraydonCreditsafe en UCM blijkt dat er vorig jaar weer een recordaantal starters waren.

  • In 2023 zijn 120.478 Belgen een eigen zaak gestart. Dat is het hoogte aantal ooit, en ligt in lijn met de stijgingen tot 2021. In dat jaar begonnen 119.830 ondernemers een eigen zaak.
  • Daarmee is het dipje van 2022 helemaal vergeten. Toen waren er slechts 115.645 startende ondernemers.
  • Splitsen we de starters op per provincie, dan valt op dat 20.338 van hen (of 17 procent) uit Antwerpen komen. Oost-Vlaanderen neemt de tweede plek in, met 15.819 startende ondernemers in 2023. Limburg telt dan weer de minste starters, namelijk 8.776.
  • Het eerste kwartaal van 2024 klokt af op 19.880 starters in het Vlaams Gewest. Daarmee is er opnieuw een stijging te zien. Unizo noemt dit dan ook veelbelovend voor de rest van het jaar.

De details: De dienstensector en vrije beroepen blijven het goed doen.

  • Het merendeel van de starters, 53 procent, is een eenmanszaak.
  • Als het gaat over de sectoren waar de meeste startende ondernemers aan het werk gaan, dan staat de dienstensector met 38,6 procent aan kop. Binnen de dienstensector merkt Unizo op dat er vooral veel starters werken in de zakelijke diensten en immobiliën.
  • De tweede grootste groep is die van de vrije beroepen met 16 procent. De medische beroepen vormen daarbinnen het grootste aandeel
  • De bouwsector telt 12,3 procent van de Belgische starters en de detailhandel 7,3 procent.
  • In vergelijking met 2022 is er een daling van het aantal starters in de bouw, detailhandel, horeca en groothandel.
  •  De detailhandel, de transportsector en de horeca kennen ook de kleinste overlevingsgraad. Daarbij is de eerste vijf jaar cruciaal om te overleven. Die cijfers zijn toch overwegend positief: van alle starters in 2018 is nu nog 65,15 procent actief.

Jobs creëren

Genoteerd: Unizo wil toch een kanttekening plaatsen bij de cijfers.

  • Jos Vermeiren, directeur van Unizo Oost-Vlaanderen, laat weten dat het ondanks de hoge cijfers vooral belangrijk is om de overlevingsgraad zo hoog mogelijk te houden. Want “7,2 procent van de starters uit 2023 heeft al minstens één iemand in dienst genomen. Een startende ondernemer creëert minstens een job voor zichzelf en potentieel ook jobs voor andere mensen”, redeneert hij.
  • Want naast startende ondernemers zijn er ook elk jaar mensen die stoppen, haalt Vermeiren aan. “Het is dus belangrijk dat er voldoende nieuw bloed is om onze ondernemerspopulatie gezond en onze economie sterk te houden. Nieuw bloed geeft zuurstof aan onze economie en is de beste garantie op welvaart in de toekomst”, betoogt hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.