In welke Europese landen is een restaurantbezoek het goedkoopst?

Hoeveel je betaalt voor een restaurantbezoek is enorm afhankelijk van het land, leert een prijsonderzoek van FerryGoGo, een reisgids voor mensen die met een ferry willen reizen. In het goedkoopste Europese land betaal je gemiddeld minder dan 23 euro voor een maaltijd, terwijl het prijskaartje in het duurste land oploopt tot meer dan 110 euro.

Context: FerryGogo onderzocht hoeveel een driegangendiner voor 2 personen in een midrange restaurant gemiddeld kost in de Europese landen.

  • Volgens de berekeningen van de reisgids betaal je in Europa gemiddeld 56 euro voor een maaltijd.
  • In ons land betaal je gemiddeld 80 euro voor een restaurantbezoek. België behoort daarmee tot de duurste landen om uit te gaan eten.
  • In slechts drie andere Europese landen kost een restaurantbezoek nog meer geld. Nergens betaal je meer dan in Zwitserland. Een maaltijd voor twee personen kost je gemiddeld 113,49 euro. Denemarken (100 euro) en Noorwegen (87,49 euro) vervolledigen de top drie.

Opgemerkt: Het zal niemand verbazen dat je veel goedkoper kunt eten in Oost-Europa en de Balkan.

  • In Oekraïne is een restaurantbezoek momenteel het goedkoopst. In dat land betaal je 22,7 euro voor een maaltijd voor twee personen.
  • In Noord-Macedonië betaal je gemiddeld 24,33 euro en in Bosnië en Herzegovina 25,55 euro.

De duurste steden voor een restaurantbezoek

Zoom in: FerryGogo onderzocht in welke steden je het meeste geld op tafel moet leggen voor een restaurantbezoek.

  • De studie van de reisgids toont aan dat Zurich en Genève enkele van de duurste steden zijn om een restaurant te bezoeken. Een maaltijd voor twee personen in die Zwitserse steden kost gemiddeld 123,62 euro.
  • Na een restaurantbezoek in Reykjavik, de hoofdstad van Ijsland, ben je gemiddeld 114,02 euro kwijt.

En dit: “We hebben ook een overzicht van steden – gecherrypicked – die voordelig zijn”, gaat FerryGogo verder. “Zoals verwacht, is het goedkoper eten in de landelijke gebieden dan in de grotere steden”

  • Uit de vergelijking blijkt dat een restaurantbezoek het goedkoopst is in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Een maaltijd aldaar kost gemiddeld 26,01 euro.
  • Sofia (Bulgarij) en Porto (Portugal) vervolledigen de top drie van goedkoopste steden om uit te gaan eten. Voor twee personen betaal je in die steden respectievelijk 40,9 en 44,5 euro.

Opgemerkt: FerryGogo onderzocht eerder ook al hoeveel je op populaire vakantiebestemmingen moet betalen voor een huurwagen of een ferrry-reis. Volgens de reisgids is het belangrijk om een helder overzicht te hebben van alle kosten wanneer je een reis plant.

  • “Naast de kosten van reis en accommodatie kunnen de kosten op de bestemming zelf flink oplopen. Niet iedereen denkt daar van tevoren over na”, klinkt het. “Tickets en veerboten naar Engeland en Ierland zijn bijvoorbeeld vaak voordelig, maar ter plekke moet je diep in de buidel tasten voor eten. In Noorwegen betaal je bijvoorbeeld weer veel voor een huurauto en bier. Met een completer kostenplaatje kun je zo een goed geïnformeerde keuze maken voor je vakantie.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.