Regeringsvorming vordert “veel te traag”, ‘sneuvelteksten’ van Bart De Wever (N-VA) blijven een probleem

Regeringsvorming vordert “veel te traag”, ‘sneuvelteksten’ van Bart De Wever (N-VA) blijven een probleem
Bart De Wever (N-VA) – HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De onderhandelende Arizona-partijen komen woensdag weer bijeen om verder te praten over de formatie van een nieuwe regering. Formateur Bart De Wever (N-VA) wordt ’s avonds bij de koning verwacht voor een verslag. Maar zijn werk is nog lang niet af, is te horen.

In het nieuws: Bij de onderhandelende partijen is gemor te horen over de vorderingen.

  • De vijf partijen N-VA, Vooruit, cd&v, Les Engagés en MR blijven samenkomen en rond de tafel is er nog altijd veel goede wil om tot een regeringscoalitie te komen. Maar over de inhoud is al langer irritatie. De nota’s die De Wever op tafel legt, vinden de andere partijen nog altijd té donkergeel. De formateur werkte aan ‘sneuvelteksten’, zoals De Wever ze zelf noemde. Er zullen effectief nog wel wat N-VA-punten moeten sneuvelen voordat iedereen tevreden is.
    • “Er is echt nog veel werk om tot evenwichtige teksten te komen. Het is allemaal nog veel te veel N-VA om alle partijen mee te krijgen”, laat een van de andere partijen optekenen in De Standaard.
    • En ook de snelheid waarbij de teksten worden besproken, blijkt een doorn in het oog. Het vordert allemaal “veel te traag”, geeft weer een andere partij aan.
  • Woensdag zit De Wever samen met de partijvoorzitters. Hij hoopt te kunnen evolueren naar een systeem waarbij er uitgebreidere meetings kunnen komen. Daarbij zouden dan de partijvoorzitters en de sherpa’s uitgenodigd worden, aangevuld met twee experts per partij naargelang het thema. De sherpa’s zijn onbekendere onderhandelaars die met heel veel vakkennis komen om de kopstukken te ondersteunen.

Alles bij elkaar

De details: Gezondheidszorg blijft een struikelblok, tegelijk moet veel nog met elkaar verweven worden.

  • Kleinere werkgroepen vergaderen ondertussen nog altijd over specifieke domeinen. Dinsdag ging dat over buitenlands beleid, klimaat en gezondheidszorg. Woensdag staan bestuurszaken en overheidsbedrijven, defensie, energie en economie op het programma.
  • Gezondheidszorg blijft een thema waar N-VA nog niet genoeg water bij de wijn heeft gedaan voor Vooruit en Les Engagés, is te horen. Het is dan ook een van de thema’s waar de partijen het verst van elkaar af staan.
    • N-VA zou graag willen besparen op gezondheidszorg. De partij wil kijken wat echt nuttig is, en geen geld meer geven aan ‘ondoelmatig beleid’. Voor N-VA moeten de terugbetalingen van enkele medische ingrepen en de ziekenfondsen op de schop. In het algemeen wil N-VA snoeien in de uitgaven: de groeinorm voor de zorgsector moet beperkt blijven tot 1,5 procent.
    • Vooruit trekt een streep. Besparingen in de gezondheidszorg zijn not done, liet de partij al een aantal keer weten. De groeinorm moet dan ook behouden blijven op 2,5 procent, vindt Vooruit.
    • Les Engagés gaat zelfs nog verder: de uitgaven in de gezondheidszorg moeten omhoog, klinkt het daar. De partij wil een groeinorm van 3,5 procent. Eerder hoopte kopstuk Jean-Luc Crucke (Les Engagés) dat Les Engagés, cd&v en Vooruit samen een blok zullen vormen om tegen de besparingen in te gaan die N-VA en MR willen doorvoeren. Cd&v sluit zich aan bij het standpunt van Les Engagés, liet voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) weten.
  • Een aantal grotere thema’s als fiscaliteit, pensioenen en de arbeidsmarkt moeten aan elkaar gekoppeld worden. Dat was de wens van cd&v, om op die manier grote hervormingen in het uiteindelijke regeerakkoord te krijgen. Bart De Wever en N-VA gaan daarin mee. Arizona moet een ‘sociaaleconomische relanceregering‘ worden. Alleen blijkt het water nog erg diep: over die thema’s worden een-op-een-gesprekken gehouden tussen De Wever en de hoofdonderhandelaars. Zo hopen ze de thema’s af te tasten alvorens met de centrale groep samen te komen.

Bart De Wever ’s avonds naar de koning

Om te volgen: Woensdagavond om 19 uur zal De Wever opnieuw naar koning Filip gaan.

  • De Wever heeft dus een volledige dag om alles nog eens stevig door te spreken en met een verslag naar de koning te trekken. Veel zal er vermoedelijk niet uit de bus komen: meer dan ‘we zijn ermee bezig’ kan De Wever nog niet melden.
  • Vermoedelijk verlengt de koning de opdracht van de formateur. Er mogen dan wel veel op- en aanmerkingen zijn, echt scheeflopen doet het voorlopig niet. Hoewel Vooruit-voorzitter Conner Rousseau er tegenover de pers meerdere malen mee dreigde op te stappen als zijn punten niet worden gehoord, is dat niet aan de orde. Nóg niet, alleszins.
  • Ondertussen dringt de tijd voor De Wever. Hij wil voor 20 september rond zijn. Dat is de datum waarop Europa van België een begrotingsplan wil hebben, een “natuurlijke deadline” voor De Wever. Hij ziet eveneens een politieke deadline: de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.