De prijs van de Bitcoin is nog altijd dalende en staat nu een heel eind onder de grens van 60.000 dollar. De oorzaak moet worden gezocht bij de politieke gebeurtenissen van afgelopen week in de Verenigde Staten.
In het nieuws: De prijs van een enkele Bitcoin daalt donderdag voor de derde dag op rij en staat nu op 57.700 dollar.
- Die prijs komt overeen met het niveau van eind februari. In januari zorgde de lancering van Amerikaanse ETF-trackers voor een opwaartse trend, waardoor beleggers eenvoudig bitcoin konden kopen. Dat zorgde voor een sterk stijgende trend die aanhield tot midden maart. Nu is er een dalende trend zichtbaar, die waarschijnlijk nog wel even aanhoudt.
- Na aanvankelijke sterke instromen van miljarden dollars in de ETF-trackers, bleek de afgelopen weken dat netto-uitstromen toenamen. De volumes in de trackers namen dan weer af. Sinds de piek in maart, boven 73.000 dollar, is de waarde van de Bitcoin met meer dan 20 procent gedaald.
- Ook de veelbesproken halving in april kan voorlopig niet voor een opwaartse trend zorgen. Door de halving krijgen miners maar half zoveel Bitcoin voor hun werk, waarbij ze de cryptomunt valideren. In theorie zou dit de Bitcoin juist in waarde moeten laten stijgen op de langere termijn, zoals ook in 2020 het geval was. Nu dwingt de halving sommige miners om Bitcoin te verkopen om hun kosten te dekken.
Wachten tot de Fed de rente verlaagt
De oorzaken: Biden en de Duitse overheid.
- De zwakke koers van de afgelopen dagen wijten handelaren aan de gevolgen van het slechte debat van Amerikaans president Joe Biden. De markten zouden speculeren op de mogelijkheid dat Biden alsnog een stap opzij zet als presidentskandidaat. Donald Trump, die een groot voorstander van cryptomunten is, zou het moeilijker kunnen krijgen tegenover een andere democratische kandidaat dan Biden.
- Verder dook er een grote Bitcoinwallet van 75 miljoen euro op, die gelinkt wordt aan de Duitse overheid, weet De Tijd. Het zou mogelijk gaan om in beslag genomen Bitcoin, die van de markt gehaald zou worden. Ook de Amerikaanse overheid neemt Bitcoins die gelinkt zijn aan criminele activiteiten in beslag en haalt ze van de markt af.
Om te volgen: Wanneer herstelt de Bitcoinmarkt weer?
- Volgens analisten is de grens van 60.000 dollar vooral psychologisch. Als de Bitcoin nog lang onder die grens blijft, zal de volatiliteit op korte termijn toenemen, is de vrees.
- Een verhoging van de Bitcoinwaarde zit er pas aan te komen als de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente verlaagt. Vermoedelijk komt de enige renteverlaging dit jaar er in september. De tekenen zijn alvast gunstig: de inflatie daalt.
- Ondanks de huidige sterk dalende koers blijven crypto-enthousiastelingen overtuigd van het idee dat de Bitcoin weer in waarde zal toenemen. Bankengroep Standard Chartered voorspelde eind april een waarde van 150.000 dollar voor een Bitcoin tegen het einde van 2024. En volgens investeerder Bernstein is een Bitcoin in 2033 een miljoen dollar waard.