De regeringsvorming in Vlaanderen lijkt makkelijker te worden dan die op het federale niveau. Een werkbare coalitie kan er snel komen, met Vooruit die in de huidige regering komt ten koste van Open Vld. Maar dan zijn er nog een paar breekpunten te overwinnen, al is de eerste aanzet er al.
Opgemerkt: Het was een onverwachte verzoening tussen Caroline Gennez (Vooruit) en Jean-Marie Dedecker, lijsttrekker voor N-VA.
- De anders zo felle Dedecker pleitte in Terzake voor een snelle regeringsvorming in Vlaanderen, mét Vooruit. “Elke partij gaat moeten zeggen wat hun belangrijkste punten zijn, en dan moeten de partijen zich opsluiten. Er gaat altijd iets zijn dat scheef gaat, iedereen heeft de anderen wel iets te verwijten. Maar het is een unieke kans om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen”, haalt hij aan.
- “Vlaanderen heeft de teerlingen geworpen, we kunnen verder met een centrumrechts beleid”, is Dedeckers conclusie. Dat Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (Vooruit) het goed met elkaar kunnen vinden, is mooi meegenomen: “Je moet een team vormen en kiezen waarvoor je wilt gaan”, en “tussen Rousseau en De Wever klikt het”, zegt Dedecker.
- Opmerkelijk is dat Gennez mee is in het verhaal. “Het roer moet duidelijk omgegooid worden, de Vlaamse regering is afgestraft door de kiezer”, haalt ze aan. “We zijn een constructieve partij, we zijn altijd bereid om te onderhandelen, maar wel voor een ander beleid”, zo is er wel alvast een eis. Gennez legt de klemtoon op onderwijs, gezondheidszorg en kinderen en jongeren.
- Ook Annelies Verlinden (cd&v) ziet het zitten om met drie een regering te vormen. Bij Verlinden komen er eveneens wat punten op tafel: “Voor ons is het belangrijk om een prioriteit te maken van welzijn en onderwijs. We moeten de Vlaming geven waar ze recht op hebben en niet aarzelen”, zo is ook zij gewonnen voor een snelle oplossing.
Om te volgen: Dat wil niet zeggen dat het nu allemaal in kannen en kruiken is.
- Voor Voouit is al bekend wie er gaan onderhandelen. Voorzitter Melissa Depraetere en Conner Rousseau zullen in tandem aan tafel schuiven, zowel Vlaams als federaal. Op Vlaams niveau zullen ze worden bijgestaan door Gennez.
- Het eerste discussiepunt werd al door Rousseau bovengehaald: wie mag straks de Vlaamse minister-president leveren? In een interview in Het Nieuwsblad gaf hij al aan dat hij geen doorslag wil van de vorige regering: “Het mag inderdaad geen Jambon II zijn, en liefst ook niet met Jan Jambon zelf. Als we ooit aan tafel gaan zitten, hoop ik dat het met meer positiviteit en frisheid zal zijn.”
- En dat het dan ook inhoudelijk anders moet, is evident voor Rousseau. “Het mag geen business as usual zijn”. Al zegt hij voorlopig weinig over inhoudelijke breekpunten.
- Het is aan De Wever om de gesprekken rond een Vlaamse regering in goede banen te leiden. Daar begint hij dinsdagmiddag aan. Achtereenvolgens komen Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Depraetere, Sammy Mahdi (cd&v) en Tom Ongena (Open Vld) langs. Morgen ontvangt De Wever dan PVDA en Groen.