Overheid richt ook haar pijlen op de 22 miljard euro die vrijkomt nadat eenjarige staatsbon afloopt

Overheid richt ook haar pijlen op de 22 miljard euro die vrijkomt nadat eenjarige staatsbon afloopt
Directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld Jean Deboutte. (HATIM KAGHAT/AFP via Getty Images)

De eenjarige staatsbon, ook wel de Van Peteghem-bon genoemd, loopt op 4 september af. Dat betekent dat er plots bijna 22 miljard euro aan spaargeld vrijkomt. Sommige financiële instellingen bereiden zich nu al voor om een deel van dat kapitaal aan te trekken. Ook de schatkist gooit zich nu in de strijd.

In het nieuws: Jean Deboutte, topman van het Agentschap van de Schuld, gaf dinsdag tijdens een toelichting van het jaarverslag aan dat de schatkist een deel van het kapitaal dat vrijkomt nadat de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon afloopt wil recupereren.

  • Het Agentschap van de Schuld zal bij de start van het schooljaar naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een eenjarige overheidsobligatie op ons loslaten.
  • Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, liet alvast weten dat de eenjarige staatsbon een blijver is. “Het was in september de bedoeling beweging te brengen op de verstarde spaarmarkt en de banken onder druk te zetten om een hogere vergoeding te bieden. Ze hebben die boodschap begrepen”, aldus de minister.

Grote concurrentie voor de banken?

Details: Deboutte is ervan overtuigd dat de Belgen de staatsbon beschouwen als een aantrekkelijk en kwalitatief spaar- en beleggingsproduct. Maar in tegenstelling tot de uitgifte in september is de kans groot dat de banken binnen drie maanden met lucratievere alternatieven over de brug zullen komen. Daar zijn twee redenen voor.

  • Om te beginnen is de kans klein dat de roerende voorheffing, net zoals in september vorig jaar, wordt verlaagd van 30 naar 15 procent.
    • Volgende maand vinden de verkiezingen plaats, en het zou een klein mirakel zijn, moesten we in september al een regering hebben.
    • Door de gelijke fiscale behandeling is het voor de banken gemakkelijker om te concurreren met de staatsbon.
  • Voorts laat het Agentschap van de Schuld weten dat de coupon van de nieuwe staatsbons afhankelijk zal zijn van de marktrente op het moment van de uitgifte. “Het is niet bedoeling dat we ons duurder financieren dan we kunnen op de geld- en kapitaalmarkt”, aldus Deboutte.
    • De banken zijn vrij om tarieven boven de huidige marktrentes aan te bieden.

Ook dit nog: De schatkist zal aan de ongeveer 250.000 spaarders en beleggers die vorig jaar rechtstreeks intekenden via het Grootboek voorstellen dat ze hun centen probleemloos kunnen overzetten in een nieuwe eenjarige staatsbon of in een staatsbon met een langere looptijd.

Banken bereiden zich al voor

Opgemerkt: De financiële instellingen lopen zich alvast warm om in september een deel van de koek op te eisen.

  • Zo is de grootbank KBC vandaag al in actie geschoten. KBC-klanten die in september 2023 staatsbons hebben gekocht, kregen al een voorstel om een nieuwe termijnrekening te openen. De zogenaamde Forward Plus-termijnrekening zal een looptijd van zes maanden of één jaar hebben. De looptijd start op 4 september, het moment waarop het kapitaal van de eenjarige staatsbon vrijkomt.
    • De minimumrente is vandaag al bekend. Voor de looptijd van zes maanden gaat het om een minimumrente van 3 procent bruto op jaarbasis. Voor de termijnrekening op één jaar gaat het om 2,75 procent.
    • Na betaling van de roerende voorheffing komt het minimale nettorendement van de termijnrekening met een looptijd van zes maanden uit op 2,1 procent netto (op jaarbasis). Na zes maanden sparen, bedraagt het effectieve rendement minstens 1,05 procent. Wie zijn geld voor één jaar vastklikt, ontvangt minstens 1,925 procent netto.
  • BNP Paribas Fortis en Belfius hebben intussen de kasbons nieuw leven ingeblazen.
    • Bij Belfius kan je nog steeds intekenen op kasbons met een looptijd van één tot en met tien jaar. De eenjarige variant brengt 3 procent bruto, oftewel 2,1 procent netto, in het laatje. Per looptijd kan de staatsbank 1 miljard euro aan kapitaal ophalen. Het is dus zeker niet uitgesloten dat die kasbons in september nog beschikbaar zullen zijn.
    • BNP Paribas Fortis werkt dan weer met beperkte intekenperiodes. De emissieperiode van de eerste kasbons werd vervroegd stopgezet. Een week later bracht de grootbank nieuw schuldpapier met een looptijd van één jaar op de markt. De looptijd start samen met die van de huidige staatsbons. Kans is zeer groot dat BNP Paribas Fortis in september nieuwe kasbons op de markt zal brengen om de staatsbon te counteren.
  • De komende maanden zullen naar alle waarschijnlijkheid nog meer financiële instellingen alternatieven voor de staatsbon aankondigen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.