Een opvallend onderzoek naar inmenging van Marokko ligt op tafel bij het Brussels parket. Daarbij zouden de Marokkaanse inlichtingendiensten en Belgische politici betrokken zijn.
- De federale regering reisde vorige maand nog in volle glorie en met vijf ministers af naar Rabat, om daar de banden aan te halen met de Marokkaanse regering. Dat premier Alexander De Croo (Open Vld) nog eens kon schitteren als internationaal leider, speelde mee, en ook dat Marokko op vlak van dossiers met illegalen en criminelen liefst wat beter met België zou samenwerken.
- De reis werd “een succes”, Marokko beloofde betere samenwerking. Maar nu dreigt er toch een flinke haar in de boter te komen, in die nieuwe relatie.
- Want de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) van de federale politie stelde eind december een proces-verbaal op naar aanleiding van het onderzoeksmagazine #Investigation van de RTBF, dat verslag deed van mogelijke inmenging van Marokko in België en de banden met enkele Belgische politici.
- Dat PV bevatte genoeg elementen voor het Brussels parket om nu een gerechtelijk onderzoek te beginnen, dat op 13 mei van start moet gaan met een vooronderzoek. Dat bevestigde het parket aan Le Soir en de RTBF. Het wilde verder geen details kwijt over de inhoud.
- In het RTBF-magazine kwamen een aantal vreemde connecties aan bod. Zo zou de ambassadeur van Marokko in België, Mohammed Ameur, een aanzienlijk deel van de activiteiten van de vzw ‘Les Amis du Maroc’ in Sint-Pieters-Woluwe financieren.
- Federaal parlementslid Hugues Bayet (PS) is dan weer voorzitter van Cobesa, een organisatie die de autonomieplannen van Marokko rond de Westelijke Sahara steunt, wat gecontesteerd gebied is. Cobesa zou er bij de Belgische regering op hebben aangedrongen om het Marokkaans voorstel te ondersteunen. Ook aanwezig op de opening van Cobesa was ambassadeur Ameur.
- En ook een Brussels parlementslid is bij de zaak betrokken. Latifa Aït-Baala (MR) heeft documentaires geregisseerd en geproduceerd over de Westelijke Sahara en de onafhankelijkheidsstrijd. Voor een van die films, die als propaganda bestempeld kan worden, vroeg en kreeg ze geld van de Marokkaanse overheid: zo’n 15.000 euro.
- Uit gelekte documenten blijkt dat Aït-Baala in 2011 meerdere malen om financiële steun vroeg. Haar mails werden vanuit het Marokkaans ministerie van Binnenlandse Zaken doorgestuurd naar een figuur binnen de Dged, de buitenlandse inlichtingendienst van Marokko.