Qatargate breidt uit naar Marokko

Na Qatar wordt nu ook Marokko almaar nadrukkelijker genoemd in het corruptieschandaal rond het Europees Parlement.

In het nieuws: De voormalige Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, de Italiaan die de spil in de hele zaak lijkt te zijn, heeft mogelijk niet alleen sommen ontvangen van Qatar, maar ook van Marokko, zo melden verscheidene media op basis van gerechtelijke documenten.

De Portugese socialiste Ana Gomes, eveneens voormalig Europarlementslid, noemt op Twitter Marokko ook expliciet als mogelijke financier van Panzeri, in ruil voor favorabele standpunten in gevoelige dossiers zoals de Westelijke Sahara of de mensenrechten.

De jongste ontwikkelingen:

  • De onderzoekers van het federale parket richten zich in dit zijdossier van Qatargate onder meer op de rol die de diplomaat Abderrahim Atmoun, momenteel de ambassadeur van Marokko in Polen, gespeeld zou hebben. Mogelijk was hij een belangrijke tussenpersoon.
  • De vrouw en de dochter van Panzeri zouden perfect op de hoogte geweest zijn van de geldstromen en er zelfs op geanticipeerd hebben om bepaalde grote aankopen voor het gezin mee te doen. Uit de documenten is er sprake van een kerstvakantie met een prijskaartje van liefst 100.000 euro.
  • Er wordt ook melding gemaakt van een kredietkaart waar de Panzeri’s gebruik van konden maken.

De ontkenningen:

  • Volgens Italiaanse media ontkennen vrouw en dochter, die eerder in Italië opgepakt werden, echter formeel ook maar iets te maken te hebben met wat Panzeri in Brussel uitspookte.
  • Het Griekse Europarlementslid Eva Kaili, die net als Panzeri vastzit in een Brusselse gevangenis, zegt via haar advocate dan weer dat ze niets afwist van het cash geld dat in haar woning in het Brusselse gevonden werd.

Teller loopt op tot 1,5 miljoen euro: Het natellen van het bij de razzia’s in beslag genomen cash geld levert intussen een almaar groter bedrag op. Gisteren was sprake van 1 miljoen euro, vandaag al van 1,5 miljoen euro: 600.000 euro bij Panzeri en in totaal 900.000 euro bij Kaili en haar naasten. Volgens Le Soir gaat het uitsluitend om geld afkomstig uit Qatar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20