De cacaomarkt beleeft een turbulente periode. Nadat de prijs in april een piek heeft bereikt, daalt die nu fors. Een ton cacao is nu enkele duizenden dollars goedkoper dan op 19 april.
In het nieuws: Een ton cacao wordt momenteel verhandeld voor iets meer dan 8.800 dollar.
- Dat is veel minder dan wat de groothandelaars op 19 april betaalden voor het belangrijkste ingrediënt van chocolade. De prijs van een ton cacao kwam toen uit op iets meer dan 12.000 dollar.
- In vergelijking met een jaar geleden blijft de prijs immens hoog. Toen betaalden de groothandelaars iets minder dan 3.000 dollar voor een ton cacao.
Terugblik: De prijs is de voorbije maanden de hoogte ingeschoten door mogelijke grote tekorten als gevolg van tegenvallende oogsten en zieke bomen in West-Afrika.
- “De aanhoudende rally weerspiegelt vooral een cacaomarkt die in complete paniek is nu producenten proberen om hun cacao uit andere bronnen te betrekken dan West-Afrika, waar de aanvoer naar de havens vorig jaar met bijna 30 procent is gedaald”, zei Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo, vorige maand.
Waarom daalt de cacaoprijs nu?
Duiding: Volgens analisten zijn de recente prijsschommelingen het resultaat van een zogenoemde liquiditeitscrunch op de termijnmarkt.
- Vanwege de snelle prijsstijging van cacao zag marktplaats Intercontinental Exchange zich genoodzaakt de margeverplichtingen (geld dat een handelaar bij de beurs moet parkeren om überhaupt te kunnen handelen red.) meermaals op trekken. Eind vorige week werd die verplichting nog eens 23 procent duurder tot bijna 17.000 euro per contract. Voor veel marktspelers is dat een immens bedrag. Zij zagen zich dan ook genoodzaakt om hun posities te sluiten. Het gevolg is dat er daardoor minder handelaars actief zijn, met meer volatiliteit als gevolg.
- In vergelijking met 19 april is er sprake van een forse daling, maar tijdens de daghandel maakt de cacaoprijs toch een aantal opmerkelijke bokkensprongen. Het Financieele Dagblad merkt bijvoorbeeld op dat de cacaoprijs dinsdagochtend 10 procent in de min noteerde, om ’s middags plots 20 procent de hoogte in te schieten.
- Het is dus nog veel te vroeg om te spreken van een structurele daling van de prijs na de recente piek.“De markt kan proberen het enthousiasme van de markt af te koelen, maar niemand heeft dit ooit eerder meegemaakt in de cacaosector en de volatiliteit is gewoon oogverblindend”, zegt Nicko Debenham, voormalig hoofd duurzaamheid bij ’s werelds grootste chocolademaker Barry Callebaut, tegenover de Financial Times.
Ook dit nog: Beleggers putten misschien ook hoop uit het feit dat het is beginnen te regenen in West-Afrika, waar de belangrijkste cacaoproducenten gevestigd zijn. Dat is vanzelfsprekend goed nieuws voor de oogsten.