Een opmerkelijke beweging afgelopen weekend op de Japanse markten. Nadat de yen een spectaculaire duik liet optekenen ten opzichte van de dollar en de euro, veerde de munt weer terug. Wat is er aan de hand?
Yen veert terug na sterkste val in meer dan 30 jaar: kwam de overheid tussen?

Waarom is dit belangrijk?
Het Japanse monetair beleid is nog altijd zeer zachtaardig, of 'dovish'. Ondanks de vrije val van de yen, die de economie behoorlijk schaadt, weigert de Bank of Japan de rente stevig op te trekken. De vraag is hoe lang dat nog houdbaar is.In het nieuws: De yen klimt weer 2 procent omhoog na een val van 1,2 procent.
- Eerst klonk er opzienbarend nieuws: de yen stond op het laagste peil in 34 jaar. 1 dollar was dit weekend 160 yen waard, een grenswaarde waardoor handelaars enthousiast opkeken. Voor hen was dit een aanlokkelijk aanbod. “Het is als een hond die achter een frisbee aanholt”, omschreef Vishnu Varathan van de Japanse Mizuho Bank in Singapore het verschijnsel.
- Een euro was dan weer 170 yen waard, een waarde die sinds 2008 niet meer gezien werd.
- De Bank of Japan (BoJ) staat bekend om zijn ‘subzerobeleid’: het weigert de rente gevoelig op te trekken, zoals de Amerikaanse en Europese centrale banken wel deden. Midden maart verhoogde de BoJ dan eindelijk de rente, met een vork tussen 0 en 0,1 procent. Tegelijk haalde de gouverneur van de Japanse nationale bank, Kazuo Ueda, vorige week vrijdag aan dat hij niet van plan is om de rente nog veel te laten stijgen.
- Maar, al even opmerkelijk: de munt veerde maandagochtend weer op naar 155 yen per dollar.
“Het perfecte moment om in te grijpen”
De vraag: Greep de BoJ in of niet?
- Hoewel beleidsmakers voorlopig geen commentaar willen geven op de schommeling, merkte Tony Sycamore, marktanalist bij IG Australia, op dat het “alle kenmerken van een daadwerkelijke interventie” van de BoJ had.
- Doordat er afgelopen weekend door een Japanse feestdag minder handel op de markten was, was er een “lagere liquiditeit in dollar-yen en meer waar voor het geld van de BoJ”, zo legde hij uit aan persagentschap Bloomberg. Volgens Sycamore was dit hét perfecte moment om bij te sturen.
- Andere analisten zien hier echter geen ingrijpen van de BoJ in, en menen dat de schommelingen te verklaren zijn door de geringe handel in het verlengd feestweekend of door bepaalde algoritmes die gebruikt worden om handel te drijven.
De yen blijft onder druk staan
Om te volgen: Als de BoJ de rente niet verhoogt, moet de politiek dan in actie komen?
- Verwacht wordt dat Jerome Powell, de topman van de Federal Reserve, woensdag erop zal aandringen om de rente in de Verenigde Staten voorlopig niet te verlagen. Die blijft dan vermoedelijk op 5,5 procent staan, door de nog altijd hoge inflatie.
- Dat lijkt nefast voor de BoJ. Economen waarschuwen voor een schokgolf als men de rente in een klap op zou trekken naar dezelfde hoge niveaus. Vandaar dat de BoJ blijft geloven in het zachtaardige beleid dat men nu voert.
- En dus wacht de BoJ vooral af. Homin Lee, senior macrostrateeg bij Lombard Odier in Singapore, waarschuwde tegenover Bloomberg dat “de druk op de yen zal blijven totdat we mindere groei- en inflatiegegevens in de VS krijgen en een duidelijker havikachtige verschuiving bij de BoJ.”
- En als de BoJ niets doet aan de rente, dan ziet Lee het gebeuren dat het Japanse ministerie van Financiën actie onderneemt: “We denken nog steeds dat we daar vrij dichtbij staan, gezien de recente retoriek over buitensporige bewegingen op de valutamarkt.”
- Sinds nieuwjaar verloor de yen maar liefst 11,5 procent. Daarmee doet de munt het slechter dan de 9 procent van de Turkse lira.